Pleie- og omsorgstjeneste, samlebetegnelse på den delen av kommunens helse- og sosialtjeneste som sørger for stell, pass og tilsyn med syke eller funksjonshemmede slik at de kan få nødvendige og forsvarlige tjenester og dessuten utført daglige gjøremål og om mulig også øke evnen til å ta vare på seg selv.

Pleie- og omsorgstjenester kan ytes hjemme eller i institusjon, f.eks. sykehjem. Sykepleie og andre helsefaglige tiltak gis med hjemmel i kommunehelsetjenesteloven (lov om helsetjenesten i kommunene av 19. nov. 1982). Allmenne hjelpetiltak, f.eks. hjelp til renhold i hjemmet, gis med hjemmel i sosialtjenesteloven (lov om sosiale tjenester av 13. des. 1991).

Kommunen står fritt til å fastsette den nærmere organiseringen av pleie- og omsorgstjenesten, deriblant fastsette om tjenesten skal ytes av personell ansatt i kommunen eller gjennom avtaler med private tjenesteytere.

Saksbehandling i forbindelse med krav om pleie- og omsorgstjenester følger bestemmelsene i kommunehelsetjenesteloven når det gjelder helsetjenester og sosialtjenesteloven og forvaltningsloven når det gjelder øvrige tiltak. Det er Helsetilsynet i fylket og Fylkesmannen som er tilsyns- og klageorgan for lovhjemlete pleie- og omsorgstjenester. Kommunens eget kontrollutvalg har for øvrig tilsyn med tjenesteytingen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.