Renal arteriografi
Renal arteriografi gjort på en 35 år gammel kvinne med høyt blodtrykk av ukjent årsak. Angiogrammet viser typiske tegn på fibromuskulær dysplasi (to piler) i den venstre nyrearterien. Trekanten peker på en liten utposning i den høyre nyrearterien.
Av /Journal of Medical Case Reports 2007, 1:58. doi:10.1186/1752-1947-1-58.
Lisens: CC BY 2.0

Renal arteriografi er en bildediagnostisk fremstilling av pulsårene som forsyner nyrene. En angiografiundersøkelse gjøres tradisjonelt og presist med røntgen etter at et kontrastmiddel er sprøytet inn i nyrearterien via et kateter i blodåren. Men nyrenes blodforsyning kan også fremstilles ikke-invasivt og raskt med CT etter kontrast i en vene på armen eller med MR.

Faktaboks

Uttale
renˈal arteriografˈi
Også kjent som
renal angiografi

I tilfelle ondartet svulst i nyrene er det som regel påkrevd å kartlegge nyrenes blodforsyning. Hos pasienter med høyt blodtrykk kan dette i noen tilfeller skyldes forsnevringer av nyrearteriene. Da vil angiografien ofte bli utvides til også å omfatte utblokking av det trange partiet i blodkaret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg