nyrearteriestenose

Nyrearteriestenose. Kirurgisk behandling av nyrearteriestenose hvor det brukes et transplantat mellom nyrearterie og aorta.

Nyrearteriestenose. av /Store medisinske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Nyrearteriestenose, forsnevring (stenose) av tilførende blodåre til en eller begge nyrer. Stenosen må være av en viss grad for å ha klinisk betydning. Dersom forsnevringen er mer enn 75 % av arealet anses denne som betydningsfull. Ved slik forsnevring vil pasientene oftest utvikle renovaskulær hypertensjon (høyt blodtrykk forårsaket av forandringer i nyrekarsengen).

Nyrearteriestenose er en sjelden men viktig årsak til sekundær hypertensjon (blodtrykksforhøyelse hvor det kan påvises en sikker årsak). Forekommer hos mindre enn 1 % av pasienter med mild og moderat hypertensjon, men er mer vanlig ved alvorlig hypertensjon som er vanskelig å behandle.

Årsaker

Det er to ulike sykdommer i blodårene som kan forårsake nyrearteriestenose: aterosklerose og fibromuskulær dysplasi (forandringer i muskel- og bindevev i årene som gir opphav til forsnevringer). Ved aterosklerose finnes forandringene som regel proksimalt (nærmest kroppens midtlinje) og aortanært. De er oftest ledd i en mer generell aterosklerose. Fibromuskulær dysplasi rammer oftest yngre kvinner, og forandringene er lokalisert mer distalt (lenger bort fra kroppens midtlinje) i nyrearterien. Blodtrykksforhøyelse skyldes aktivering av renin-angiotensin-systemet (se renin og angiotensin) på grunn av redusert gjennomblødning i den stenotiske nyren.

Symptomer og tegn

Mistanke om renovaskulær hypertensjon er særlig betydelig økning i blodtrykket som er vanskelig å kontrollere. Økning i serum kreatinin hos pasienter etter påbegynt blodtrykksbehandling med angiotensinkonverterende enzymhemmere kan også gi mistanke om tilstanden.

Diagnosen

Diagnosen stilles sikrest ved bildefremstilling av nyrearterien ved hjelp av MR eller CT.

Behandlingen

Behandlingen for klinisk signifikant nyrearteriestenose med sekundær hypertensjon er i de aller fleste tilfelle medikamentell. Ved særlig alvorlige og vanskelige tilfelle kan man gjøre utblokking av nyrearterien (angioplastikk), eventuelt med stentbehandling. Ved fibromuskulær dysplasi er det oftere indiaksjon for slik behandling. Medisinsk behandling består i blodtrykkssenkende behandling, vanligvis trengs flere medikamenter for å oppnå tilstrekkelig blodtrykkskontroll.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg