nyrearteriestenose

Nyrearteriestenose. Kirurgisk behandling av nyrearteriestenose hvor det brukes et transplantat mellom nyrearterie og aorta.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Nyrearteriestenose er forsnevring (stenose) av den tilførende blodåren til én eller begge nyrer. For å kunne si at forsnevringen har noen klinisk betydning, må mer enn 75 prosent av arealet i blodåren være forsnevret. Ved slik forsnevring vil pasientene oftest utvikle høyt blodtrykk forårsaket av forandringer i nyrenes blodårer (renovaskulær hypertensjon).

Nyrearteriestenose er en sjelden men viktig årsak til sekundær hypertensjon (høyt blodtrykk hvor det kan påvises en sikker årsak). Tilstanden forekommer hos mindre enn én prosent av pasienter med mild og moderat hypertensjon, men er mer vanlig ved alvorlig hypertensjon som er vanskelig å behandle.

Årsaker

Det er to ulike sykdommer i blodårene som kan forårsake nyrearteriestenose:

  • aterosklerose, eller åreforkalkning
  • fibromuskulær dysplasi, som er forandringer i muskel- og bindevev i blodårene som gir opphav til forsnevringer

Ved aterosklerose finnes forandringene som regel proksimalt (nærmest kroppens midtlinje) og nære aorta. De er oftest ledd i en mer generell aterosklerose.

Fibromuskulær dysplasi rammer oftest yngre kvinner, og forandringene er lokalisert mer distalt (lenger bort fra kroppens midtlinje) i nyrearterien. Blodtrykksforhøyelse skyldes aktivering av renin-angiotensin-systemet (se renin og angiotensin) på grunn av redusert gjennomblødning i den stenotiske nyren.

Symptomer og tegn

Man skal mistenke renovaskulær hypertensjon særlig ved betydelig økning i blodtrykket som er vanskelig å kontrollere. Økning i serumverdiene av kreatinin hos pasienter etter påbegynt blodtrykksbehandling med ACE-hemmere kan også gi mistanke om tilstanden.

Diagnosen

Diagnosen stilles sikrest ved bildefremstilling av nyrearterien ved hjelp av MR eller CT.

Behandlingen

Behandlingen for klinisk signifikant nyrearteriestenose med påfølgende høyt blodtrykk gjøres i de aller fleste tilfeller med legemidler.

Ved særlig alvorlige og vanskelige tilfelle kan man gjøre utblokking av nyrearterien (PRI), eventuelt med stentbehandling. Ved fibromuskulær dysplasi er det oftere aktuelt med slik behandling. Medisinsk behandling består i blodtrykkssenkende behandling, vanligvis trengs flere legemidler for å oppnå tilstrekkelig blodtrykkskontroll.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg