Nyrearteriestenose.

Nyrearteriestenose. Kirurgisk behandling av nyrearteriestenose hvor det brukes et transplantat mellom nyrearterie og aorta.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Nyrearteriestenose er forsnevring (stenose) av den tilførende blodåren til én eller begge nyrer. For å kunne si at forsnevringen har noen betydning for helsen, må mer enn 75 prosent av arealet i blodåren være forsnevret. Ved slik forsnevring vil pasientene oftest utvikle høyt blodtrykk forårsaket av forandringer i nyrenes blodårer (renovaskulær hypertensjon).

Nyrearteriestenose er en sjelden, men viktig årsak til sekundær hypertensjon, det vil si høyt blodtrykk hvor det kan påvises en sikker årsak. Tilstanden forekommer hos mindre enn én prosent av pasienter med mildt og moderat høyt blodtrykk, men er mer vanlig ved alvorlig høyt blodtrykk som er vanskelig å behandle.

Årsaker

Det er to ulike sykdommer i blodårene som kan forårsake nyrearteriestenose:

  • aterosklerose (åreforkalkning)
  • fibromuskulær dysplasi, som er forandringer i muskel- og bindevev i blodårene som gir opphav til forsnevringer

Ved aterosklerose finnes forandringene som regel nære aorta der nyrearteriene har sine opphav. Denne aterosklerosen oftest et ledd i en mer generell aterosklerose.

Fibromuskulær dysplasi rammer oftest yngre kvinner og forandringene er lokalisert lenger ute i nyrearteriene, nærmere nyrene. Høyt blodtrykk i denne sammenheng skyldes aktivering av renin-angiotensin-aldosteron-systemet på grunn av redusert gjennomblødning i den forsnevrede nyrearterien.

Symptomer og tegn

Man skal mistenke nyrearteriestenose særlig ved betydelig økning i blodtrykket som er vanskelig å kontrollere. Økning av kreatininverdiene i blodprøver hos pasienter etter påbegynt blodtrykksbehandling med ACE-hemmere kan også gi mistanke om tilstanden.

Diagnosen

Diagnosen stilles sikrest ved bildefremstilling av nyrearterien ved hjelp av MR eller CT.

Behandlingen

Behandlingen er i de aller fleste tilfeller med legemidler. Medisinsk behandling består i blodtrykkssenkende behandling, vanligvis trengs flere legemidler for å oppnå tilstrekkelig blodtrykkskontroll.

Ved særlig alvorlige og vanskelige tilfeller kan man gjøre utblokking av nyrearterien (PRI), eventuelt med stentbehandling. Ved fibromuskulær dysplasi er det oftere aktuelt med slik behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg