revers transkriptase

Artikkelstart

Revers transkriptase er et enzym som kan omdanne et RNA-molekyl til et enkelttrådig DNA-molekyl, som senere kan omdannes til et dobbelttrådig DNA-molekyl. Enzymet kalles 'revers transkriptase' fordi prosessen det utfører går i motsatt retning av det 'vanlige', som er å begynne med et DNA-molekyl og danne et RNA-molekyl. Virus som har RNA som arvestoff, såkalte retrovirus, har dette enzymet.

Faktaboks

Uttale
revˈers transkriptˈase

Et eksempel på et retrovirus er hiv (Human Immunodeficiency Virus), som forårsaker aids. For at hiv skal kunne formere seg, må dets RNA omformes til DNA via en revers transkripsjon, og til dette trengs enzymet revers transkriptase. Retrovirus har med seg dette enzymet når det trenger inn i en celle, og det er i tillegg et gen i RNA-genomet deres som koder for dette enzymet.

Oppdagelse

Den amerikanske biokjemikeren Howard Martin Temin (1934–1994) oppdaget i 1964 at informasjonsstrømmen ikke alltid går fra DNA til RNA, men at den også kan gå fra RNA til DNA. Han gjennomførte et eksperiment med et system hvor det opprinnelig ikke fantes DNA, men bare RNA. Ved hjelp av visse enzymer, som senere viste seg å være reverse transkriptaser, ble det laget DNA-kopier utifra RNA.

Enzymet ble isolert og renset, og genet klonet. Dette gav viktig forståelse av funksjonen til retrovirus, som er involvert i flere kreftformer både hos dyr og mennesker. Enzymet revers transkriptase er også blitt et viktig redskap i laboratoriet, og benyttes spesielt for å omdanne mRNA til cDNA slik at man skal kunne studere de kodende regioner av gener.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg