sædanalyse

Sædanalyse, mikroskopisk gransking og kjemiske analyser av sæd (sædceller og sædvæske). Den mikroskopiske undersøkelsen, med bestemmelse av sædcellenes antall og bevegelsesevne, betegnes også spermatogram. Undersøkelsen foretas særlig i forbindelse med kartlegging av årsaker til barnløshet.

Faktaboks

Også kjent som
sperma-analyse

Før sæden presenteres for undersøkelse, bør det ha vært seksuell abstinens i 2–3 døgn. Sæden samles opp i et helt rent, tørt medisinglass eller i spesielle plastbokser. Prøven bringes innen et par timer til den som skal utføre sædanalysen. Sæden må ikke utsettes for store temperaturforandringer, f.eks. kulde. Sædvolumet bestemmes, og sædens utseende beskrives. Det blir utført mikroskopisk undersøkelse av en liten sæddråpe for å estimere hvor stor andel av sædcellene som beveger seg og hvordan de beveger seg. Bedømmelse av bevegeligheten (motiliteten) er vesentlig, idet minst 30–40 % av sædcellene bør vise propulsiv bevegelse, dvs. at de svømmer i én bestemt retning. Sædceller som bare beveger seg på stedet, eller som har svak motilitet, er mindre befruktningsdyktige.

Antallet sædceller per ml sædvæske bestemmes ved celletelling i en kjent fortynning av prøven, som overføres til et mikroskopitellekammer. Normalt er det mer enn 40 millioner sædceller per ml.

Til sædanalyse hører utstryk av en dråpe sæd på et objektglass, som etter føring gjennom fargevæsker blir undersøkt under stor forstørrelse. Cellenes fargbarhet og utseende blir bedømt. Det er normalt at noen sædceller har avvikende hodeform eller defekt mellomstykke og hale, men mer enn 40 % av spermiene bør vise normale trekk ved mikroskopi.

Man kan utføre kjemiske analyser, f.eks. fruktosebestemmelse, i laboratorier som mottar prøver for sædanalyse.

Se også sædcelle, sædvæske.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg