Sædanalyse er mikroskopisk undersøkelse og kjemiske analyser av sæd (sædceller og sædvæske). Den mikroskopiske undersøkelsen, med bestemmelse av sædcellenes antall og bevegelsesevne, betegnes også spermatogram. Undersøkelsen foretas særlig i forbindelse med kartlegging av årsaker til ufrivillig barnløshet.

Faktaboks

Også kjent som
sperma-analyse

Før sæden undersøkes bør det ha vært seksuell abstinens i 2–3 døgn. Sæden samles opp i et helt rent og tørt medisinglass eller i spesielle plastbokser. Prøven bringes innen et par timer til den som skal utføre sædanalysen. Sæden må ikke utsettes for store temperaturforandringer, for eksempel kulde. Sædvolumet måles, og sædens utseende beskrives. Det blir utført mikroskopisk undersøkelse av en liten sæddråpe for å beregne hvor stor andel av sædcellene som beveger seg og hvordan de beveger seg. Bedømmelse av bevegeligheten (motiliteten) er viktig, fordi minst 30–40 prosent av sædcellene bør vise propulsiv bevegelse, det vil si at de svømmer i én bestemt retning. Sædceller som bare beveger seg på stedet, eller som har svak motilitet, er mindre befruktningsdyktige.

Antallet sædceller per ml sædvæske bestemmes ved celletelling i en kjent fortynning av prøven som overføres til et mikroskopitellekammer. Normalt er det mer enn 40 millioner sædceller per milliliter.

I forbindelse med sædanalyse undersøkes også utstryk av en dråpe sæd på et objektglass, som etter å ha blitt utsatt for fargevæsker blir undersøkt under stor forstørrelse. Cellenes fargbarhet og utseende blir bedømt. Det er normalt at noen sædceller har avvikende hodeform eller defekt mellomstykke og hale, men mer enn 40 prosent av spermiene bør vise normale trekk ved mikroskopi.

Man kan utføre kjemiske analyser, for eksempel fruktosebestemmelse, i laboratorier som mottar prøver for sædanalyse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg