ufrivillig barnløshet

Ufrivillig barnløshet, infertilitet, sterilitet eller ufruktbarhet er manglende evne til å få barn til tross for ønske om dette; rammer omtrent 10 prosent av norske par. Infertilitet er en betegnelse som brukes når et regelmessig samliv uten bruk av prevensjonsmidler i mer enn 18 måneder ikke fører til svangerskap og fødsel av levedyktig barn. Primær infertilitet betegner at graviditet aldri er oppnådd. Sekundær infertilitet at kvinnen tidligere har vært gravid enten når svangerskapet endte i normal fødsel, for tidlig fødsel eller spontan abort.

Faktaboks

også kjent som:
infertilitet
ufruktbarhet

Årsak

Barnløsheten kan skyldes at det ikke oppnås svangerskap, eller (sjeldnere) at eventuelle svangerskap ikke ender med et levende barn.

De vanligste årsakene til ufrivillig barnløshet er hos kvinnen manglende eggløsning eller tette eggledere, og hos mannen nedsatt produksjon av sædceller. Når et par ikke oppnår svangerskap, ligger årsaken hos kvinnen i cirka 50 prosent av tilfellene, hos mannen i 20–30 prosent av tilfellene, og i resten av tilfellene ligger årsaken hos begge, eller man finner ingen årsak. Kvinnens fruktbarhet faller med alderen. Den er høyest i 20–25-årsalderen. Fra slutten av 30-årene faller den bratt, til den er opphørt i slutten av 40-årene. Sædcelleproduksjonen hos menn har ingen slike bratte endringer, og menn kan være fruktbare inn i høy alder.

Hos mannen kan sterilitet skyldes medfødte feil ved kjønnsorganenes bygning eller deres funksjon. Sykdommer, spesielt gonoré og kusma som har angrepet testiklene, samt genitaltuberkulose, men også andre sykdommer og skader av kjønnsorganene, kan føre til sterilitet.

Utredning

Hos friske mennesker som har et normalt samliv, er sannsynligheten for at kvinnen blir gravid 75 prosent etter ett år og 90 prosent etter to år. Man venter derfor til et par har forsøkt i ett til to år uten at det har oppstått svangerskap før man utreder årsaken til ufrivillig barnløshet.

Som ledd i utredningen undersøker man blant annet en sædprøve; vurderer antall sædceller, deres utseende og bevegelighet. Hos kvinnen undersøker man om hun har eggløsning og om egglederne er åpne.

Hvis problemet er at påbegynte svangerskap ender med abort (habituell abort), kan årsakene være mange. Det kan dreie seg om genetiske avvik hos foreldrene, om visse sykdommer hos moren (for eksempel systemisk lupus erythematosus), men i de langt fleste tilfellene er det ikke mulig å finne noen sikker årsak.

Behandling

Hvis manglende eggløsning er problemet, kan eggløsning fremkalles med medikamenter. Ellers vil behandlingen gjerne bli en form for assistert befruktning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg