Sædcelle, mannlig kjønnscelle. Sædcellene dannes i testiklene ved spermatogenese, under stimulering av hypofysens overordnede hormoner og de mannlige kjønnshormonene (testosteron). Blandingen av sædceller og sædvæske kalles sæd.

En normal sædcelle består av tre deler, hode, mellomstykke og hale. Cellekjernen med kromatinet ligger basalt i spermiehodet som er 3–5 μm langt og 2–3 μm i tverrdiameter. Mellomstykket er 7–8 μm langt og relativt tynt, og det består overveiende av en rekke tråder som har evne til å trekke seg sammen. Dermed kan sædcellenes hale bevege seg. Halestykket er ca. 45 μm langt.

Sædcellen inneholder, som eggcellen, halvparten av det normale antall kromosomer i en celle, hos mennesker 23. Halen inneholder den terminale delen av det aksiale filament, dekket av plasmamembranen. Hele sædcellen består dermed stort sett av kjerne, mitokondrier og materiale fra sentrioler, med litt cytoplasma.

Hodets oppgave er å holde på kromatinet, som skal deponeres i eggcellen. Celleveggen helt foran i sædcellen (akrosomet) inneholder bestemte enzymer som gjør at den kan trenge gjennom celleveggen i eggcellen. Funksjonen til resten av sædcellen er dels å holde seg selv i live, dels å gjøre svømmebevegelser som kan bringe den til eggcellen. Svømmebevegelsene skjer ved at proteinfilamenter beveger seg i forhold til hverandre, og reguleres ved kalsiumstrømmer ut og inn av mitokondriene. Energien kommer dels fra opplagsenergi i sædcellen selv, dels fra omgivelsene omkring, dvs. sekretet i livmoren og egglederne.

En sædcelle lever maksimalt fem dager i de kvinnelige kjønnsorganer. Sædcellene transporteres gjennom de kvinnelige kjønnsorganer i alt vesentlig av muskelsammentrekninger i livmoren og egglederne. Sædcellenes egenbevegelighet spiller liten rolle før de skal finne selve egget som ligger like ved eggstokken. Hele denne transporten kan skje i løpet av 2–10 minutter.

Etter 45-årsalderen avtar produksjonen av sædceller. Likevel har minst 20 % av menn over 60 år normal produksjon av sædceller. Menn kan bli fedre opp i høy alder, men man vet lite om hvor befruktningsdyktige gamle menn generelt er. Se også befruktning, sædanalyse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.