Malariaparasitten

Skjematisk oversikt over malariaparasittens livssyklus. Sporozoitter injiseres i hudens blodårer i forbindelse med at hunnmyggen suger blod (1). Sporozoittene opptas i leverceller (2, 3), hvor det etter kjønnet formering dannes schizonter, bestående av mange merozoitter (4). Merozoittene frigjøres (5) og invaderer erytrocytter i blodet (røde blodceller) (6). Første stadium i erytrocyttene kalles trophozoitter (7), som deler seg ukjønnet og blir til schizonter (8). Når schizontene er modne, sprenges den røde blodcellen i stykker, og merozoittene svømmer ut (9). Merozoittene reinvaderer erytrocytter (6), og utvikles til trophozoitter (7) og videre til schizonter osv. En del merozoitter utvikles imidlertid ikke til trophozoitter, men til gametocytter (10). Dette er kjønnsformer (hunner og hanner), og når myggen (11) suger blod, kommer gametocyttene over i myggens tarmkanal, hvor hann-gametocytten befrukter hunnen (12, 13) og det dannes en ookinet (14, 15). Det utvikles en stor oocyste (16) som etter hvert sprekker, og de mange sporozoittene som var i den (17) finner for en stor del veien til myggens spyttkjertel. Den nyinfiserte hunnmyggen er dermed klar til å spre sykdommen videre (1).

Av /KF-arkiv ※.

Schizont er et stadium i malariaparasittens kjønnsløse formeringssyklus. Ved formeringen gjennomgår cellekjernen deling flere ganger og danner en mangekjernet schizont som senere kan gi opphav til mange encellede celler (merozoitter). Schizontene holder til i leveren.

Faktaboks

Uttale
schizˈont
Etymologi
av gresk skhizein, ‘spalte’

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg