Sexpress er det å utsette en person, fysisk eller psykisk, for seksuell og erotisk pågang uten at vedkommende ønsker slik kontakt.

Sexpress forekommer i ulike sosiale sammenhenger. Det er særlig sexpress i arbeidslivet som har vært i fokus som et alvorlig miljøproblem, og som fagforeningene etter hvert har begynt å ta alvorlig.

Sexpress utøves av både menn og kvinner. Mønsteret har åpenbar sammenheng med kjønnenes forskjellige sosiale maktposisjon, det være seg i en arbeidssituasjon eller i samfunnet i sin alminnelighet. Kampen mot sexpress er derfor i økende grad blitt et viktig innslag i likestillingsarbeidet.

Det har tidligere vært en utbredt mannlig oppfatning at kvinner likte å bli utsatt for sexpress fordi det gav dem en bekreftelse på at de var attråverdige. Dessuten hørte det med til kvinners normale reaksjon på menns seksuelle tilnærming å vise en viss motstand. På den måten fikk de vist sin moralske anstendighet. Slike oppfatninger er gradvis i ferd med å forsvinne etter at kvinnenes sosiale posisjon er vesentlig styrket gjennom bedre utdanning og større økonomisk selvstendighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg