Sexpress er det å utsette en person, fysisk eller psykisk, for seksuell og erotisk pågang uten at vedkommende ønsker slik kontakt. 

Sexpress forekommer i ulike sosiale sammenhenger. Det er særlig sexpress i arbeidslivet som har vært i fokus som et alvorlig miljøproblem, og som fagforeningene etter hvert har begynt å ta alvorlig.

Sexpress utøves praktisk talt alltid fra menn overfor kvinner. Mønsteret har åpenbar sammenheng med kjønnenes forskjellige sosiale maktposisjon, det være seg i en arbeidssituasjon eller i samfunnet i sin alminnelighet. Kampen mot sexpress er derfor i økende grad blitt et viktig innslag i likestillingsarbeidet.

Det har tidligere vært en utbredt mannlig oppfatning at kvinner likte å bli utsatt for sexpress fordi det gav dem en bekreftelse på at de var attråverdige. Dessuten hørte det med til kvinners normale reaksjon på menns seksuelle tilnærming å vise en viss motstand. På den måten fikk de vist sin moralske anstendighet. Slike oppfatninger er gradvis i ferd med å forsvinne etter at kvinnenes sosiale posisjon er vesentlig styrket gjennom bedre utdanning og større økonomisk selvstendighet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.