Sex er aktivitet som fremkaller seksuell opphisselse. Som regel er det et mål at en eller flere av de som har sex oppnår orgasme.

Faktaboks

Etymologi
engelsk, av latin sexus

Det finnes mange måter å ha sex på, for eksempel:

Sex kan også betegne både kjønn og seksualitet.

Sex og seksualitet er forbundet med fornemmelser av lyst og behag. Det er lysten og behaget som motiverer mennesket til seksuelle handlinger som masturbasjon, kyssing og berøring av erogene soner, oralsex, samleie eller andre seksuelle og erotiske møter.

Samtykke

Det er en forutsetning for sex at de som har sex gir hverandre samtykke. Det er viktig for mennesker å oppleve at en har selvbestemmelse og makt over sin egen kropp (se seksualitet).

Sex uten samtykke kan være straffbart. Straffeloven skiller mellom tre hovedkategorier av seksuelle overgrep: seksuell omgang, seksuell handling og seksuelt krenkende adferd.

Seksuell lavalder

Seksuell lavalder er den laveste alderen en person kan ha for at sex med vedkommende (for en person som er over lavalderen) ikke er straffbart etter loven. I Norge er den seksuelle lavalderen 16 år.

Seksuelt overførbare infeksjoner

Seksuelt overførbare infeksjoner eller kjønnssykdommer er en gruppe sykdommer som først og fremst overføres ved seksuell kontakt og som først viser seg som sykdom på eller i nærheten av kjønnsorganene. Kondom og slikkelapp brukes for å beskytte mot seksuelt overførbare infeksjoner.

Prevensjon

Heteroseksuelt samleie kan føre til befruktning. Prevensjon er metoder for å forhindre befruktning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg