Sjøfartsmedisin er et medisinsk fagområde som dekker sjøfolks spesielle yrkesrisiko, yrkesmedisinske forhold om bord i skip og behov for helsehjelp til sjøs. Skipsmedisin omfatter også helsekontroll ved utmønstring og utstedelse av maritime sertifikater.

Det foreligger en rekke internasjonale bestemmelser om sjøfartsmedisin, blant annet fra EU, Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO).

Norsk Forening for Sjøfartsmedisin er faglig forum for sjøfartsmedisinere.

Skipsmedisin

Skipsmedisin er særlige ordninger for å sikre at arbeidstagere på skip får nødvendig helsehjelp, spesielt ved ulykker og akutt sykdom. Skipsføreren har øverste myndighet om bord på skip og kan iverksette nødvendige behandlingstiltak, eventuelt etter kontakt med lege på land. Skipsføreren kan etter nærmere bestemmelser også rekvirere reseptpliktige legemidler til bruk om bord. Skipsmedisin reguleres både av nasjonal lovgivning og internasjonale regler.

Marinemedisin

Marinemedisin er den sjømilitære sjøfartsmedisin. Den har mange fellestrekk med sjøfartsmedisinen, men de helsemessige utfordringer for marinen er av en noe annen art ikke minst ved at man må påregne krigsskader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg