Radio medico

Radio medico, medisinsk rådgivningstjeneste for skip etablert ved Haukeland universitetssykehus der lege står i radioforbindelse med skip. Tjenesten ble opprettet av legene Jon R. Myhre og Johs. Bøe på slutten av 1940-årene som et frivillig arbeid i samarbeid med Bergen radio, fra ca. 1960 Rogaland radio.

Faktaboks

Uttale
rˈadio medico

Tjenesten inngår fra 2006 som en del av Norsk senter for sjøfartsmedisin i Bergen og ytes i samarbeid med det regionale akuttmedisinske kompetansesenteret i Stavanger samt Hovedredningssentralen for Sør-Norge og Rogaland radio på Sola ved Stavanger. Tjenesten yter gratis rådgiving til skip i alle farvann, uansett nasjonalitet.

I henhold til internasjonale avtaler (EU-direktiv 92/29; ILO-konvensjon 164) er Norge forpliktet til å ha en slik tjeneste. De fleste kystnasjoner i Europa har således en slik tjeneste. I Sverige er den lokalisert til Göteborg, i Danmark Esbjerg. Den kanskje mest tradisjonsrike tjenesten av dette slaget finnes i Italia og har navnet C.I.R.M. (fork. for it. Centro Internazionale Radio Medico), grunnlagt 1935 med hovedkvarter i Roma.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg