Radio medico er en medisinsk rådgivningstjeneste for skip. Tjenesten ble etablert ved Haukeland universitetssykehus, der leger står i radioforbindelse med skip. Tjenesten yter gratis rådgiving til skip i alle farvann, uansett nasjonalitet. I senere tid kan tjenesten benyttes gjennom å kontakte vakthavende via Kystradio Nord.

Faktaboks

Uttale
rˈadio medico

Historikk

Den norske Radio medico tjenesten ble opprettet ved Haukeland universitetssykehus i 1924, som et av de første tjenestene av sitt slag i verden.

I henhold til internasjonale avtaler, heriblant EU-direktiv 92/29 og ILO-konvensjon 164, er Norge forpliktet til å ha en slik tjeneste. De fleste kystnasjoner i Europa har en slik tjeneste. I Sverige er den lokalisert til Göteborg, og i Danmark administreres tjenesten i Esbjerg. En av de mest tradisjonsrike tjenestene av dette slaget finnes i Italia og har navnet C.I.R.M., en forkortelse for italienske Centro Internazionale Radio Medico, og blegrunnlagt i 1935 med hovedkvarter i Roma.

Den norske tjenesten er fra 2011 en del av Norsk senter for maritim- og dykkemedisin i Bergen og tjenesten ytes i samarbeid med de akuttmedisinske kommunikasjonssentralene langs kysten samt Hovedredningssentralen og kystradiotjenesten. Tjenesten kan benyttes gjennom å ta kontakt med vakthavende via Kystradio Nord.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg