Radio medico, medisinsk rådgivningstjeneste for skip etablert ved Haukeland universitetssykehus der lege står i radioforbindelse med skip. Tjenesten ble opprettet av legene Jon R. Myhre og Johs. Bøe på slutten av 1940-årene som et frivillig arbeid i samarbeid med Bergen radio, fra ca. 1960 Rogaland radio.

Tjenesten inngår fra 2006 som en del av Norsk senter for sjøfartsmedisin i Bergen og ytes i samarbeid med det regionale akuttmedisinske kompetansesenteret i Stavanger samt Hovedredningssentralen for Sør-Norge og Rogaland radio på Sola ved Stavanger. Tjenesten yter gratis rådgiving til skip i alle farvann, uansett nasjonalitet.

I henhold til internasjonale avtaler (EU-direktiv 92/29; ILO-konvensjon 164) er Norge forpliktet til å ha en slik tjeneste. De fleste kystnasjoner i Europa har således en slik tjeneste. I Sverige er den lokalisert til Göteborg, i Danmark Esbjerg. Den kanskje mest tradisjonsrike tjenesten av dette slaget finnes i Italia og har navnet C.I.R.M. (fork. for it. Centro Internazionale Radio Medico), grunnlagt 1935 med hovedkvarter i Roma.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.