Radio medico

Artikkelstart

Radio medico er en medisinsk rådgivningstjeneste for skip, etablert ved Haukeland universitetssykehus, der leger står i radioforbindelse med skip. Tjenesten yter gratis rådgiving til skip i alle farvann, uansett nasjonalitet.

Faktaboks

Uttale
rˈadio medico

Tjenesten inngår fra 2006 som en del av Norsk senter for maritim- og dykkemedisin i Bergen og ytes i samarbeid med de akuttmedisinske kommunikasjonssentralene langs kysten samt Hovedredningssentralen og kystradiotjenesten.

I henhold til internasjonale avtaler (EU-direktiv 92/29 og ILO-konvensjon 164) er Norge forpliktet til å ha en slik tjeneste. De fleste kystnasjoner i Europa har således en slik tjeneste. I Sverige er den lokalisert til Göteborg, i Danmark i Esbjerg. Den kanskje mest tradisjonsrike tjenesten av dette slaget finnes i Italia og har navnet C.I.R.M., en forkortelse for italienske Centro Internazionale Radio Medico, grunnlagt i 1935 med hovedkvarter i Roma.

Den norske tjenesten ble opprettet av legene Jon R. Myhre og Johs. Bøe på slutten av 1940-årene som et frivillig arbeid i samarbeid med Bergen radio, fra omtrent 1960 Rogaland radio.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg