skjedekrampe

Skjedekrampe eller vaginisme er et seksuelt reaksjonsmønster hvor kvinnen uvilkårlig besvarer ethvert forsøk på kjønnslig tilnærming med en krampetilstand i musklene rundt skjedeåpningen. På grunn av dette reaksjonsmønsteret er det mannlige lemmets inntrengen i skjeden ikke eller nesten ikke mulig. Krampetilstanden behøver ikke å være begrenset til ringmusklene omkring skjedeinngangen. Musklene i lårene og sete- og magemusklene kan også være involvert og umuliggjøre samleie. I mange tilfeller er kvinnen ikke klar over krampetilstanden i skjedeinngangen, og hun merker tilstanden først når det viser seg å være umulig å gjennomføre samleie.

Faktaboks

også kjent som:
vaginisme

Skjedekrampe kan opptre som en normal reaksjon, for eksempel når kvinnen har sterk psykisk motvilje mot samleiet. Denne motviljen kan i høyeste grad være bevisst, for eksempel ved voldtekt. Den kan også være ubevisst og opptre mot kvinnens bevisste vilje, for eksempel etter en ekteskapelig trette som er bilagt, men ennå ikke helt bearbeidet. I slike tilfeller vil skjedekrampen som regel gå over etter kort tid.

Langvarige tilfeller av skjedekrampe er nesten alltid en ytring av en nevrotisk personlighet, det vil si at det er en dypereliggende årsak til stede som pasienten ikke er seg bevisst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg