Skjedekrampe eller vaginisme er et seksuelt reaksjonsmønster hvor kvinnen uvilkårlig besvarer ethvert forsøk på kjønnslig tilnærming med en krampetilstand i musklene rundt skjedeåpningen. På grunn av dette reaksjonsmønsteret er det mannlige lemmets inntrengen i skjeden ikke eller nesten ikke mulig.

Faktaboks

Også kjent som
vaginisme

Krampetilstanden behøver ikke å være begrenset til ringmusklene omkring skjedeinngangen. Musklene i lårene og sete- og magemusklene kan også være involvert og umuliggjøre samleie. I mange tilfeller er kvinnen ikke klar over krampetilstanden i skjedeinngangen, og hun merker tilstanden først når det viser seg å være umulig å gjennomføre samleie.

Skjedekrampe kan opptre som en normal reaksjon, for eksempel når kvinnen har sterk psykisk motvilje mot samleiet. Denne motviljen kan i høyeste grad være bevisst, for eksempel ved voldtekt. Den kan også være ubevisst og opptre mot kvinnens bevisste vilje, for eksempel etter en ekteskapelig trette som er bilagt, men ennå ikke helt bearbeidet. I slike tilfeller vil skjedekrampen som regel gå over etter kort tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg