Skjedekrampe eller vaginisme er et seksuelt reaksjonsmønster hvor kvinnen uvilkårlig besvarer ethvert forsøk på kjønnslig tilnærming med en krampetilstand i musklene rundt skjedeåpningen. På grunn av dette reaksjonsmønsteret er det mannlige lemmets inntrengen i skjeden ikke eller nesten ikke mulig. Krampetilstanden behøver ikke å være begrenset til ringmusklene omkring skjedeinngangen. Musklene i lårene og sete- og magemusklene kan også være involvert og umuliggjøre samleie. I mange tilfeller er kvinnen ikke klar over krampetilstanden i skjedeinngangen, og hun merker tilstanden først når det viser seg å være umulig å gjennomføre samleie.

Skjedekrampe kan opptre som en normal reaksjon, f.eks. når kvinnen har sterk psykisk motvilje mot samleiet. Denne motviljen kan i høyeste grad være bevisst, f.eks. ved voldtekt. Den kan også være ubevisst og opptre mot kvinnens bevisste vilje, f.eks. etter en ekteskapelig trette som er bilagt, men ennå ikke helt bearbeidet. I slike tilfeller vil skjedekrampen som regel gå over etter kort tid.

Langvarige tilfeller av skjedekrampe er nesten alltid en ytring av en nevrotisk personlighet, dvs. at det er en dypereliggende årsak til stede som pasienten ikke er seg bevisst. Se også sexterapi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.