Skjelettscintigrafi er en ømfintlig metode til å påvise sykelige prosesser i skjelettet ved hjelp av radioaktive isotoper.

Til skjelettscintigrafi bruker man 99Tc-merket fosfat som tas opp i knokkelvev med økt metabolisme (stoffskifte), for eksempel ved brudd, svulster eller betennelser. Undersøkelsen utføres på Nukleærmedisinske avdelinger. Etter at det radioaktive stoffet er injisert i en blodåre, må den som blir undersøkt vente omtrent to og en halv time før stoffet blir tatt opp i beinvevet som en lokal høy oppladning, og bildeopptaket kan starte. Stråledosen er liten.

Metoden har en høy sensitivitet for påvisning av sykelige prosesser, men lav spesifisitet. Metoden brukes til utredning av bein-/skjelettsmerter, og påvisning og oppfølging av kreftspredning til skjelett (skjelettmetastaser).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg