Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

scintigrafi

Artikkelstart

Scintigrafi er en nukleærmedisinsk metode for å undersøke form og funksjon av kroppens organer. Man innfører en radioaktiv isotop av et stoff som opptas i det organet som skal undersøkes. Deretter observerer man hvordan stoffet fordeler seg i organet ved å registrere strålingen fra stoffet ved hjelp av en scintillasjonsdetektor, for eksempel et gammakamera, som viser resultatet i form av et todimensjonalt bilde, et scintigram.

Faktaboks

Uttale
scintigrafˈi
Etymologi
av latin scintillare, ‘funkle’, og gresk grafein, ‘skrive’

Noen vanlige scintigrafier

Man kan bruke scintigrafi til å undersøke blant annet:

Ved hjernescintigrafi kan man ved hjelp av radioaktive isotoper (vanligvis 99Tc i form av den uorganiske forbindelsen pertechnetat) som tilføres pasienten ved intravenøs injeksjon, vise sykdomsprosesser i hjernevev der det er en skade i blod-hjernebarrieren.

Scintigram

Et vanlig scintigram har i likhet med røntgenbilder den svakheten at det avbilder organets tredimensjonale struktur i bare ett plan. Denne vanskeligheten kan man omgå ved gammakameratomografi eller single foton emisjonstomografi (SPECT). Dette innebærer å registrere gammaaktiviteten i forskjellige retninger gjennom parallelle plan av organet. Med utgangspunkt i målingene beregner en datamaskin aktiviteten i de enkelte punktene i de undersøkte planene og tegner snittbilder av organet.

Dersom den radioaktive isotopen konsentreres i et lite område på grunn av en sykdomsprosess som for eksempel en svulst eller betennelse, registrerer gammakameraet lokal høy aktivitet. Dette kalles en radioaktiv eller varm knute. Dersom det i et vev som normalt tar opp den radioaktive isotopen, er et område helt uten aktivitet, for eksempel på grunn av en cyste, kalles dette området for en kald knute.

Teknikken ved gammakameratomografi er prinsipielt den samme som nyttes ved vanlig computertomografi. Forskjellen er at man ved computertomografi måler attenuasjonen av røntgenstråling som sendes gjennom kroppen, mens man med gammakameratomografi måler intensiteten av gammastråling som sendes ut fra organer i kroppen. Databearbeidelsen med konstruksjon av snittbildene er den samme.

Positronemisjonstomografi

Positronemisjonstomografi (PET) skiller seg fra single foton emisjonstomografi (SPECT) ved at den nytter radioaktive isotoper som sender ut positroner og ikke beta- og/eller gammastråling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg