Stripping er en operasjonsmetode ved åreknuter der man fjerner en vene ved hjelp av en lang sonde av metall eller plastmateriale (stripsonde) som trekkes gjennom deler av venens lengde.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk strip, ‘kle av, fjerne’

Stripping kan benyttes på stammevener: vena saphena magna som munner inn i lysken eller vena saphena parva som vanligvis har sin innmunning i en dyp vene i nær relasjon til knehasen. Det er et relativt ufarlig inngrep, som de fleste steder utføres poliklinisk.

Operasjonsmetoden er i dag ikke lenger førstevalg og er i all hovedsak erstattet av endovenøs obliterasjon med bruk av laser, radiofrekvens eller dampablasjon. Felles for disse nyere metodene er at man varmer venen opp fra innsiden og skader det innerste laget og blodet levrer seg. På sikt vil venen erstattes av bindevev.

Stripping kan ikke benyttes for å fjerne selve åreknutene, disse fjernes ved å lage en eller flere mindre åpninger med nål og deretter trekke ut åreknutene med et instrument som har form som en liten heklekrok.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg