Syndaktyli
Syndaktyli er det at fingre eller tær henger sammen. I fosterlivet skilles vanligvis fingre og tær i uke 6–8, men ved syndaktyli skjer det en feil som gjør at fingrene eller tærne ikke blir skilt fra hverandre.
Syndaktyli
Av /Shutterstock.

Syndaktyli er medfødt sammenvoksing mellom fingrer eller tær. Det er den vanligste medfødte misdannelsen i ekstremitetene, og forekommer hos omtrent 1 av 2500 nyfødte. Syndaktyli skyldes en svikt i differensieringen i fosterutviklingen, der fingre eller tær ikke skilles fra hverandre. Begrepet «sammenvokste fingre/tær» er derfor misvisende, ettersom de ikke vokser sammen. Separeringen av fingre og tær skjer i uke 6–8 i fosterutviklingen.

Faktaboks

Uttale
syndaktylˈi
Etymologi
av gresk syn-, ‘sammen’ og daktylos, ‘finger, tå’

Tilstanden opptrer ofte i visse familier, og er forbundet med minst 28 spesifikke syndromer. Derfor bør pasienten undersøkes nøye med tanke på andre problemer, men syndaktyli kan også opptre alene. Behandlingen avhenger av plagen. Dersom man forsøker å operere, er det viktig at nerve- og blodforsyningen er godt kartlagt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg