tRNA

tRNA. Basesekvensen i mRNA oversettes til aminosyrerekkefølge i protein ved hjelp av to adaptere (tilpasningsmolekyler) som virker etter hverandre. Den første adapteren er enzymet aminosyre-tRNA-syntetase, som kobler aminosyrene til riktig tRNA-molekyl. Det er forskjellige utgaver av enzymet for de ulike aminosyrene. Figuren viser skjematisk enzymet som katalyserer bindingen av aminosyren tryptofan til riktig tRNA. Merk at enzymet har lommer der tryptofan og tRNA passer inn og blir liggende i egnet posisjon for sammenkoblingen. Selve koblingen krever tilførsel av energi, som oppnås ved spalting av det energirike molekylet adenosintrifosfat (ATP). Den andre adapteren er tRNA-molekylet. I motsatt ende av der aminosyren er koblet, har tRNA tre baser (anticodon) som ligger etter hverandre i posisjon til å pares med komplimentære baser på mRNA (codon). Baseparingen følger regelen om at C pares med G og A med U (eller T i DNA). Vi ser at rekkefølgen UGG på mRNA fører til at tRNA med tryptofan fester seg, det vil si at UGG (TGG) koder for tryptofan.

Av /Store medisinske leksikon ※.
RNA.

tRNA. Et tRNA-molekyl som transporterer aminosyren fenylalanin. Alle tRNA-molekylene antar omtrent samme form vist skjematisk (A) og etter tredimensjonal folding (B). De to vesentligste forskjellene mellom de forskjellige tRNA-molekylene er basetripletten i antikodon som passer til ett eller flere kodoner i mRNA, og hvilken aminosyre som kobles til og transporteres av det bestemte tRNA-molekylet.

Av /Store medisinske leksikon ※.

tRNA er korte RNA-molekyler som brukes i proteinsyntesen. RNA-segmentene i tRNA består av om lag 80 baser (nukleotider). I den ene enden av tRNA-molekylene er det en sekvens på tre basepar, antikodon, som må passe til den tilsvarende (komplementære) sekvensen på mRNA under proteinsyntesen på ribosomet. I den andre enden av tRNA er det festet en aminosyre.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk transfer ribonucleic acid, ‘transport-RNA’

En gruppe enzymer kalt aminosyre-tRNA-syntetaser hekter aminosyrene på tRNA-molekylene og sørger for at de ulike tRNA-molekylene får hektet på riktig aminosyre. Med en viss rett kan man si at det er her sammenkoblingen av baserekkefølge (i antikodon) og aminosyre skjer, med andre ord at det er her translasjonen egentlig skjer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg