Talefeil, logopati, er manglende evne til å forme og uttale (artikulere) ord på riktig måte. Det er mange særtyper av talefeil, med forskjellige ytre fremtoningspreg og vidt forskjellige årsaker. En uskyldig talefeil er lesping, som oppstår ved at bokstaven 's' blir uttalt med tungespissen for langt frem mot fortennene i undermunnen. Alvorligere er en lammelse i tungen etter hjerneslag. Fellesbetegnelse på talefeil som skyldes forhold i svelg, tunge og lepper er dysfasi.

En annen og hyppig talefeil er stamming, som oftest har mentale årsaker, og som tiltar under affekt. Afasi (motorisk afasi) er manglende evne til å danne enkelte, særskilte ord, som regel på grunn av organiske skader i hjernen, for eksempel etter hjerneblødning. Forsinket taleutvikling kan forekomme hos barn med medfødt eller tidlig ervervet høygradig hørselsnedsettelse hvis de ikke i tide får pedagogisk behandling. Ved en rekke psykiske lidelser opptrer stumhet som et oftest forbigående symptom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg