Positiv feedback

Når et barn skal fødes vil det oppstå en positiv feedback-sløyfe. Barnets hode presser mot livmorhalsen, noe som stimulerer hjernen til å skille ut oksytocin. Oksytocin stimulerer livmoren til å trekke seg sammen, slik at barnets hode presser mot livmorhalsen.

Tilbakekobling er en mekanisme for selvregulering. Med tilbakekobling eller tilbakekoblingssløyfe menes det at et produkt av en prosess påvirker den samme prosessens forløp.

Faktaboks

Også kjent som

tilbakekoblingssløyfe, engelsk feedback, feedback mechanism

Positiv og negativ tilbakekobling

Produktet kan virke fremmende på prosessen (positiv tilbakekobling) eller hemmende (negativ tilbakekobling). Negativ tilbakekobling spiller en stor rolle i de levende organismenes tilpasningsprosesser, som sikrer at det indre miljøet holdes konstant. For eksempel kan et stoff som dannes i cellen som resultat av en kjede av enzymreaksjoner, i en viss konsentrasjon virke hemmende på et av enzymene i kjeden. Dermed stanser prosessen inntil konsentrasjonen av stoffet blir for lav.

Et annet eksempel er hypofysens regulering av funksjonen til en rekke andre hormonkjertler. Reguleringen skyldes at de hormonene som dannes som følge av hypofysens stimulering av kjertlene, virker hemmende på hypofysen når de når en viss konsentrasjon i blodet.

Fenomenet er helt avgjørende for at organismen som helhet skal fungere harmonisk. Likevekt mellom forskjellige prosesser er nødvendig for at det samlede resultatet skal bli hensiktsmessig. Organsystemene arbeider ikke uavhengig av hverandre, det er en gjensidig påvirkning. Mekanismene er bare delvis kjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg