Tokoferoler er fettløselige forbindelser som sammen med tokotrienoler kalles E-vitamin. Tokoferoler og tokotrienoler utgjør til sammen åtte forbindelser. Alle virker som antioksidanter. Alfa-tokoferol er den mest utbredte formen og har størst biologisk aktivitet.

Faktaboks

Uttale
tokoferˈoler
Også kjent som

Vitamin E, E-vitamin

tokoferolrikt ekstrakt (som tilsetningsstoff i mat)

E 306 (som tilsetningsstoff i mat)

Bruk av tokoferoler som tilsetningsstoff i matvarer

Tokoferoler brukes som tilsetningsstoffer i bearbeida matvarer. De fungerer som antioksidanter som hindrer maten fra å bli ødelagt eller se uappetittlig ut. De har E-nummer E 306. E 306 brukes for tokoferoler i blanding, mens de rene stoffene har egne E-nummer. E 307 brukes på alfa-tokoferol, E 308 på gamma-tokoferol og E 309 delta-tokoferol.

Tokoferoler er tillatt i en lang rekke matvarer i ubegrensa mengde (quantum satis), inkludert spedbarnsmat, da inntil 0,01–0,10 g/kg matvare.

Mattrygghet

Tokoferoler fungerer som E-vitamin i kroppen, og er dermed livsviktig i små doser. Mengden som brukes som tilsetningsstoff i mat er normalt av liten betydning.

Kjemiske egenskaper

Tokoferoler er ei svakt gul til ravfarga, seig olje. Den er fettløselig, lettløselig i alkohol og uløselig i vann.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg