liste over ingredienser
Godterier kan inneholde en rekke ulike tilsetningsstoffer, for å gi godteriet smak, konsistens og farge.
liste over ingredienser
Lisens: CC BY SA 3.0
godteri
Godteri inneholder mange ulike fargestoffer.
godteri
Lisens: CC BY SA 3.0

Tilsetningsstoffer er stoffer som tilsettes i matvarer, vanligvis i små mengder for å oppfylle et bestemt behov. Tilsetningsstoffer kan for eksempel forbedre holdbarheten, utseendet, smaken eller konsistensen av matvaren. Tilsetningsstoffene er vanligvis kjemisk definerte, derfor regnes for eksempel krydder vanligvis ikke som tilsetningsstoffer.

Faktaboks

Også kjent som

additiver, E-stoffer

Tilsetningsstoffene deles vanligvis i klasser og underklasser etter kjemisk struktur og/eller virkemåte, for eksempel aromastoffer, søtstoffer og konserveringsstoffer.

Tilsetningsstoffer skal oppgis på emballasjen. Dermed får de som bør eller vil unngå bestemte stoffer, for eksempel allergikere, den informasjonen de trenger. Det finnes et internasjonalt system for merkingen, E-nummer. For eksempel betyr E 210 at produktet inneholder benzosyre.

Mange av de stoffene som er godkjent som tilsetningsstoffer, finnes også naturlig i næringsmidler. For eksempel inneholder en del bærsorter konserveringsmidler som sorbinsyre og benzosyre. Vitaminer som C-vitamin (E 300), E-vitamin (E 307) og B₂ (E 101) finnes også blant tilsetningsstoffene, og betakaroten (E 160a) brytes ned til A-vitamin i kroppen. Glutaminsyre (E 620) og glutamat (E 621–E 625) er naturlige aminosyrer som kroppen selv kan produsere ved behov.

Det er ikke noe prinsipielt skille mellom «naturlige» og «kunstige» tilsetningsstoffer. Alle tilsetningsstoffer må kontrolleres etter de samme retningslinjene når det gjelder mulige skadevirkninger. At et stoff er et naturprodukt, er ingen garanti for at det ufarlig.

Moderne industriproduksjon og distribusjon av næringsmidler lar seg ikke gjennomføre uten bruk av tilsetningsstoffer, men alle EU/EØS-landene fører en restriktiv politikk med hensyn til godkjennelse av tilsetningsstoffer, og listene over godkjente stoffer blir revidert regelmessig.

Kontroll

Det er de som produserer, importerer og selger næringsmidler som har ansvaret for at tilsetningsstoffene brukes og merkes riktig. De er pålagt å ha systemer som sørger for at dette blir ivaretatt. Myndighetenes kontroll består først og fremst i å sørge for at produsenter og importører kjenner til og følger de reglene som gjelder.

Det er ikke praktisk mulig for myndighetene å kontrollere hvert enkelt produkt som er i handelen. Myndighetene tar ut prøver av mat ved import, i butikker og hos næringsmiddelprodusentene. Slik stikkprøvekontroll skjer dels ved sjekking av merkingen og dels ved analyser. Det er det lokale mattilsynet som utfører denne type kontroller. Resultatene fra kontrollene brukes til å fange opp eventuelle feil, slik at de kan bli rettet. I Norge gjennomfører Mattilsynet større analyseprosjekter rettet mot spesielle stoffer.

Godkjente stoffer

Ingrediensliste
Kioskmat kan inneholde mange godkjente tilsetningsstoffer.
Ingrediensliste
Lisens: CC BY SA 3.0

Alle godkjente tilsetningsstoffer skal være oppført på Mattilsynets liste over godkjente tilsetningsstoffer. Forskriften om tilsetningsstoffer er i tråd med EUs direktiver. Det er forbudt å bruke andre stoffer enn de som står på denne listen (se nedenfor).

Brukstillatelsen kan variere med matvaregruppe. Det er tillatt med langt flere tilsetningsstoffer i godteri, brus og iskrem enn i mer dagligdagse matvarer. Det er for eksempel overhodet ikke tillatt å bruke tilsetningsstoffer i helmelk eller fløte. Natriumglutamat er tillatt i mange kjøttvarer, men ikke i barnemat.

Merking

Tilsetningsstoffer skal angis på emballasjen med klassenavn og et spesifikt navn eller kodenummer. Det finnes et internasjonalt kodesystem for merking av tilsetningsstoffer; E står for Europa. For eksempel har benzosyre kodenummeret E 210. På denne måten kan de som bør eller ønsker å unngå bestemte stoffer, for eksempel allergikere, få den informasjonen de trenger.

Unntak fra merkeplikten for aromastoffer

Mens blant annet fargestoffer, konserveringsmidler og geledannende stoffer er med i E-nummerlista, så regnes aromastoffer (smaksstoffer) ikke som tilsetningsstoffer og er derfor unntatt fra den generelle merkeplikten. Aromastoffer er stoffene som tilsetter smak til matvarer, for eksempel naturlige råvarer som krydder, men det kan også være rene forbindelser, for eksempel fruktestere.

E-nummer og navn på tilsetningsstoff

Fargestoffer

kakepynt
Kakepynt inneholder mange ulike fargestoffer.
kakepynt
Lisens: CC BY SA 3.0

Fargestoffene i mat er gitt E-nummer fra 100 til 199, men ikke alle nummerne er i bruk. Dette er både naturlige og ikke-naturlige fargestoffer. Disse brukes blant annet til å gi farge til godteri, brus, iskrem og andre bearbeida matvarer. For eksempel har betakaroten (gulrotfarge) E-nummer 160a. Godteri, kakepynt og andre matvarer man bare spiser av og til, har flere tillatte fargestoff enn dagligdagse og lite bearbeida matvarer.

Konserveringsmidler

Tilsetningsstoffer som har E-nummer mellom 200 og 299, er konserveringsmidler som øker holdbarheten til maten. Benzosyre (E 210) er tilsatt i mange matvarer og finnes blant annet naturlig i tyttebær.

Antioksidanter

Antioksidantene har E-nummer mellom 300 og 399. Dette er også stoffer som skal øke holdbarheten til matvarene, ved å beskytte matvaren mot å bli ødelagt av blant annet oksygenet i luft. En god del av antioksidantene vil også regulere pH til matvarene, for eksempel E 330 (sitronsyre).

Fortykningsmidler og lignende

E-nummerne mellom 400 og 499 brukes til å endre konsistensen til matvarer, for eksempel E 440i (pektin), som brukes for å gjøre syltetøy stivt, hvis ikke bærene/frukten som syltetøyet er laga av, inneholder nok pektin fra naturens side.

Surhetsregulerende midler

Syrer, baser og lignende stoffer har E-nummer fra 500 til 599. En del av disse stoffene brukes også i mange andre sammenhenger, så som svovelsyre (E 513) som brukes i tradisjonelle bilbatterier.

Smaksforsterkere

Tilsetningsstoffer med E-nummer mellom 620 og 699 er smaksforsterkere. Her er glutamatene (E 620–E 625) de mest kjente.

Overflatebehandlingsmidler

E-nummer mellom 900 og 929 er stoffer som dekker matvaren eller godteriet på utsida, for eksempel for å hindre drops i å klistre seg sammen. Et eksempel på disse stoffene er E 901 (bivoks).

Gasser

Gasser har E-nummer mellom 930 og 949, for eksempel oksygen (E 948). Karbondioksid (kullsyre) har derimot E-nummer E 290, selv om det er en gass.

Søtstoffer

Andre søtningsmidler enn vanlig sukker har E-nummer fra 950 til 969. Her er både naturlige og kunstige søtningsmidler, for eksempel steviolglukosider (stevia, naturlig, E 960a-c) og aspartam (kunstig, E 951).

Skumdanner

E 999 kvillajaekstrakt brukes for å lage skum, og er dermed en E-nummerkategori helt alene.

Enzymer

Tilsetningsstoffer med E-nummer fra 1100 til 1199 er enzymer, blant annet amylase (E 1100) som bryter ned stivelse.

Fyllstoffer

Forbindelsene som har fått E-nummer fra 1200 til 1299, er fyllstoffer, og de brukes for å endre konsistensen til matvaren.

Stivelse

Stivelse som ingrediens har ikke E-nummer, men i næringsmiddelindustrien brukes også modifiserte stivelser. Disse har E-nummer fra 1400 til 1499.

Andre tilsetningsstoffer

Tilsetningsstoffer med E-nummer fra 1500 til 1599 er ulike stoffer som ikke har blitt plassert i en av de vanlige kategoriene over.

Liste over tilsetningsstoffer med E-nummer

Listen under viser tillatte tilsetningsstoffer med tilhørende E-nummer. Stoffnavnene og/eller E-numre skal brukes ved merking av tilsetningsstoffer i næringsmidler. Det er restriksjoner i bruken av de fleste E-stoffer, både når det gjelder hva slags matvarer de kan brukes i, og hvor mye. Listen revideres og oppdateres kontinuerlig, og små endringer kan derfor ha forekommet siden denne versjonen (juni 2023).

I tillegg til E-nummerstoffene nedenfor kommer aromastoffer som ikke har egne E-nummer, og som derfor ikke er vist i oversikten. Oversikten over aromastoffene finnes i artikkelen aromastoffer. Selv om bruken av aromastoffer og andre tilsetningsstoffer vil være lik, så er det altså forskjellig regelverk for aromastoffer (uten E-nummer) og de tilsetningsstoffene som har E-nummer.

E-nummer (ikke aromastoffene)

Tilsetningsstoffer

E 100 Kurkumin
E 101 Riboflaviner
E 102 Tartrazin
E 104 Kinolingult
E 110 Paraoransje
E 120 Karminer
E 122 Karmosin
E 123 Amarant
E 124 Kokkenillerødt A
E 127 Erytrosin
E 129 Allurarødt AC
E 131 Patentblått V
E 132 Indigokarmin
E 133 Briljantblått FCF
E 140 Klorofyll og klorofylliner
E 141 Klorofyll- og klorofyllin-kobberkompleks
E 142 Grønt S
E 150a Sukkerkulør (karamell)
E 150b Karamell (kaustisk-sulfittprosess)
E 150c Karamell (ammoniakkprosess)
E 150d Karamell (ammoniakk-sulfittprosess)
E 151 Briljantsvart PN
E 153 Vegetabilsk karbon
E 155 Brunt HT
E 160a Karotener, inkludert betakaroten
E 160bi Annattobiksin
E 160bii Annattonorbiksin
E 160c Paprikaekstrakt, kapsantin, kapsorubin
E 160d Lykopen
E 160e Beta-apo-8'-karotenal
E 161b Lutein
E 161g Kantaxantin
E 162 Rødbetfarge
E 163 Antocyaner
E 170 Kalsiumkarbonat
E 171 Titandioksid
E 172 Jernoksider og -hydroksider
E 173 Aluminium
E 174 Sølv
E 175 Gull
E 180 Litolrubin BK
E 200 Sorbinsyre
E 202 Kaliumsorbat
E 210 Benzosyre
E 211 Natriumbenzoat
E 212 Kaliumbenzoat
E 213 Kalsiumbenzoat
E 214 Etyl-4-hydroksybenzoat
E 215 Natrium etyl-4-hydroksybenzoat
E 218 Metyl-4-hydroksybenzoat
E 219 Natriummetyl-4-hydroksybenzoat
E 220 Svoveldioksid
E 221 Natriumsulfitt
E 222 Natriumhydrogensulfitt
E 223 Natriumdisulfitt
E 224 Kaliumdisulfitt
E 226 Kalsiumsulfitt
E 227 Kalsiumhydrogensulfitt
E 228 Kaliumhydrogensulfitt
E 234 Nisin
E 235 Natamycin
E 239 Heksametylentetramin
E 242 Dimetyldikarbonat
E 243 Etyllaurylalginat
E 246 Glykolipider
E 249 Kaliumnitritt
E 250 Natriumnitritt
E 251 Natriumnitrat
E 252 Kaliumnitrat
E 260 Eddiksyre
E 261 Kaliumacetat
E 262 Natriumacetat
E 262(ii) Natriumdiacetat
E 263 Kalsiumacetat
E 270 (L-)Melkesyre
E 280 Propansyre
E 281 Natriumpropanat
E 282 Kalsiumpropanat
E 283 Kaliumpropanat
E 284 Borsyre
E 285 Natriumtetraborat
E 290 Karbondioksid
E 296 (L-)Eplesyre
E 297 Fumarsyre
E 300 Askorbinsyre
E 301 Natriumaskorbat
E 302 Kalsiumaskorbat
E 304 Fettsyreestere av askorbinsyre
E 306 Tokoferoler
E 307 Alfa-tokoferol
E 308 Gamma-tokoferol
E 309 Delta-tokoferol
E 310 Propylgallat
E 315 Isoaskorbinsyre
E 316 Natriumisoaskorbat
E 319 tert -butylhydrokinon (TBHQ)
E 320 Butylhydroksyanisol (BHA)
E 321 Butylhydroksytoluen (BHT)
E 322 Lecitin
E 325 Natriumlaktat
E 326 Kaliumlaktat
E 327 Kalsiumlaktat
E 330 Sitronsyre
E 331 Dinatriumsitrat
E 331 Mononatriumsitrat
E 331 Natriumsitrater
E 331 Trinatriumsitrat
E 332 Kaliumsitrater
E 332 Monokaliumsitrat
E 332 Trikaliumsitrat
E 333 Dikalsiumsitrat
E 333 Kalsiumsitrater
E 333 Monokalsiumsitrat
E 333 Trikalsiumsitrat
E 334 Vinsyre
E 335 Dinatriumtartrat
E 335 Mononatriumtartrat
E 335 Natriumtartrater
E 336 Dikaliumtartrat
E 336 Monokaliumtartrat
E 337 Natriumkaliumtartrat
E 338 Fosforsyre
E 339ii Dinatriumfosfat
E 339iii Trinatriumfosfat
E 339i Mononatriumfosfat
E 340ii Dikaliumfosfat
E 340iii Trikaliumfosfat
E 340i Monokaliumfosfat
E 341ii Dikalsiumfosfat
E 341iii Trikalsiumfosfat
E 341i Monokalsiumfosfat
E 343 Magnesiumfosfater
E 350 Natriummalat
E 350 Natriumhydrogenmalat
E 350 Natriummalater
E 351 Kaliummalat
E 352 Kalsiummalat
E 352 Kalsiumhydrogenmalat
E 353 Metavinsyre
E 354 Kalsiumtartrat
E 355 Adipinsyre
E 356 Natriumadipat
E 357 Kaliumadipat
E 363 Ravsyre
E 380 Triammoniumsitrat
E 385 Kalsiumdinatrium-etylen-diamin-tetra-acetat (kalsiumdinatrium- EDTA)
E 392 Rosmarin-uttrekk
E 400 Alginsyre
E 401 Natriumalginat
E 402 Kaliumalginat
E 403 Ammoniumalginat
E 404 Kalsiumalginat
E 405 Propylenglykolalginat
E 406 Agar
E 407 Karragenan
E 407a Bearbeidet Eucheuma-tang
E 410 Johannesbrødkjernemel
E 412 Guarkjernemel
E 413 Tragakant
E 414 Akasiegummi (gummi arabicum)
E 415 Xantangummi
E 416 Karayagummi
E 417 Tarakjernemel
E 418 Gellan gummi
E 420 Sorbitol
E 420 Sorbitolsirup
E 421 Mannitol
E 422 Glyserol
E 423 Oktenylravsyre-modifisert akasiegummi
E 424 Kurdlan, β-1,3-glukan
E 425 Konjac
E 425 Konjacglukomannan
E 425 Konjacgummi
E 426 Soyabønne-hemicellulose
E 427 Kassiagummi
E 431 Polyoksyetylen(40)stearat
E 432 Polyoksyetylen(20)sorbitanmonolaurat
E 433 Polyoksyetylen(20)sorbitanmonooleat
E 434 Polyoksyetylen(20)sorbitanmonopalmitat
E 435 Polyoksyetylen(20)sorbitanmonostearat
E 436 Polyoksyetylen(20)sorbitantristearat
E 440 Amidert pektin
E 440 Pektin
E 440 Pektiner
E 442 Ammoniumfosfatider
E 444 Sakkaroseacetatisobutyrat
E 445 Glyserolestere av trekolofonium
E 450i Dinatriumdifosfat
E 450ii Trinatriumdifosfat
E 450iii Tetranatriumdifosfat
E 450iv Dikaliumdifosfat
E 450ix Magnesiumdihydrogendifosfat
E 450vi Dikalsiumdifosfat
E 450vii Monokalsiumdifosfat
E 450v Tetrakaliumdifosfat
E 451i Pentanatriumtrifosfat
E 451ii Pentakaliumtrifosfat
E 452i Natriumpolyfosfater
E 452ii Kaliumpolyfosfater
E 452iii Natriumkalsiumpolyfosfater
E 452iv Kalsiumpolyfosfater
E 456 Kaliumpolyaspartat
E 459 Betasyklodekstrin
E 460 Mikrokrystallinsk cellulose
E 460 Cellulosepulver
E 460i Mikrokrystalinsk cellulose, cellulosegel
E 460ii Pulverisert cellulose
E 461 Metylcellulose
E 462 Etylcellulose
E 463 Hydroksylpropylcellulose
E 463a Labsubstituert hydroksypropylcellulose (L-HPC)
E 464 Hydroksypropylmetylcellulose
E 465 Metyletylcellulose
E 466 Karboksymetylcellulose
E 466 Natriumkarboksymetylcellulose
E 468 Kryssbundet natriumkarboksymetylcellulose
E 469 Enzymatisk hydrolysert karboksymetylcellulose
E 470a Natrium-, kalium- og kalsiumsalter av fettsyrer
E 470b Magnesiumsalter av fettsyrer
E 471 Mono- og diglyserider av fettsyrer
E 472a Eddiksyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer
E 472b Melkesyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer
E 472c Sitronsyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer
E 472d Vinsyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer
E 472e Mono- og diacetylvinsyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer
E 472f Blandete eddik- og vinsyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer
E 473 Sukroseestere av fettsyrer
E 474 Sukroseestere i blanding med mono- og diglyserider
E 475 Polyglyserolestere
E 476 Polyglyserolpolyrisinolat
E 477 Propylenglykolestere
E 479b Termisk oksidert soyabønneolje sammen med mono- og diglyserider av fettsyrer
E 481 Natriumstearoyllaktylat
E 482 Kalsiumstearoyllaktylat
E 483 Stearyltartrat
E 491 Sorbitanmonostearat
E 492 Sorbitantristearat
E 493 Sorbitanmonolaurat
E 494 Sorbitanmonooleat
E 495 Sorbitanmonopalmitat
E 499 Stigmasterolrike plantesteroler
E 500 Natriumkarbonat
E 500ii Natriumhydrogenkarbonat
E 500 Natriumsesquikarbonat
E 501 Kaliumkarbonat
E 501ii Kaliumhydrogenkarbonat
E 503 Ammoniumkarbonat
E 503 Ammoniumhydrogenkarbonat
E 504 Magnesiumkarbonat
E 504 Magnesiumhydroksidkarbonat
E 507 Saltsyre
E 508 Kaliumklorid
E 509 Kalsiumklorid
E 511 Magnesiumklorid
E 512 Tinnklorid
E 513 Svovelsyre
E 514 Natriumsulfat
E 514 Natriumhydrogensulfat
E 515 Kaliumsulfat
E 515 Kaliumhydrogensulfat
E 516 Kalsiumsulfat
E 517 Ammoniumsulfat
E 520 Aluminiumsulfat
E 521 Aluminiumnatriumsulfat
E 522 Aluminiumkaliumsulfat
E 523 Aluminiumammoniumsulfat
E 524 Natriumhydroksid
E 525 Kaliumhydroksid
E 526 Kalsiumhydroksid
E 527 Ammoniumhydroksid
E 528 Magnesiumhydroksid
E 529 Kalsiumoksid
E 530 Magnesiumoksid
E 534 Jern(III)mesotartrat
E 535 Natriumferrocyanid
E 536 Kaliumferrocyanid
E 538 Kalsiumferrocyanid
E 541 Natriumaluminiumfosfat, surt
E 551 Silisiumdioksid
E 552 Kalsiumsilikat
E 553a Magnesiumsilikat
E 553a Magnesiumtrisilikat
E 553b Talkum
E 554 Natriumaluminiumsilikat
E 555 Kaliumaluminiumsilikat
E 556 Kalsiumaluminiumsilikat
E 558 Bentonitt
E 559 Kaolin (aluminumsilikat)
E 570 Fettsyrer
E 574 Glukonsyre
E 575 Glukono-delta-lakton
E 576 Natriumglukonat
E 577 Kaliumglukonat
E 578 Kalsiumglukonat
E 579 Jernglukonat
E 585 Jernlaktat
E 586 4-heksylresorcinol
E 620 Glutaminsyre
E 621 Mononatriumglutamat
E 622 Monokaliumglutamat
E 623 Kalsiumdiglutamat
E 624 Monoammoniumglutamat
E 625 Magnesiumdiglutamat
E 626 Guanylsyre
E 627 Dinatriumguanylat
E 628 Dikaliumguanylat
E 629 Kalsiumdiguanylat
E 630 Inosinsyre
E 631 Dinatriuminosinat
E 632 Dikaliuminosinat
E 633 Kalsiuminosinat
E 634 Kalsium-5'ribonukleotider
E 635 Dinatrium-5'-ribonukleotider
E 640 Glysin
E 640 Natriumglysinat
E 641 Leusin
E 650 Sinkacetat
E 900 Dimetylpolysiloksan
E 901 Bivoks
E 902 Kandelillavoks
E 903 Karnaubavoks
E 904 Shellak (skjellakk)
E 905 Mikrokrystallinsk voks
E 905a Høyviskøs mineralolje
E 907 Hydrogenert poly-1–decen
E 912 Montansyreestere
E 914 Oksidert polyetylenvoks
E 920 Cystein
E 920 Cysteinhydroklorid
E 926 Klordioksid
E 927b Karbamid, urea
E 938 Argon
E 939 Helium
E 941 Nitrogen
E 942 Dinitrogenoksid
E 943a Butan
E 943b Isobutan
E 944 Propan
E 948 Oksygen
E 949 Hydrogen
E 950 Acesulfam K (acesulfamkalium)
E 951 Aspartam
E 952 Syklamat
E 952 Syklaminsyre
E 952 Syklaminsyre og syklamater
E 952 Kalsiumsyklamat
E 952 Natriumsyklamat
E 953 Isomalt
E 954 Kaliumsakkarin
E 954 Kalsiumsakkarin
E 954 Natriumsakkarin
E 954 Sakkarin
E 954 Sakkarin og sakkarinater
E 955 Sukralose
E 957 Taumatin
E 959 Neohesperidin DC
E 960a-c Steviolglykosider
E 961 Neotam
E 962 Salt av aspertam-acesulfam
E 964 Polyglysitolsirup
E 965 Maltitol og maltitolsirup
E 966 Laktitol
E 967 Xylitol
E 968 Erytritol
E 969 Advantam
E 999 Kvillajaekstrakt
E 1103 Invertase
E 1103 Invertase-stoffgruppe
E 1105 Lysozym
E 1200 Polydekstrose
E 1201 Polyvinylpyrrolidon
E 1202 Polyvinylpolypyrrolidon
E 1203 Polyvinylalkohol (PVA)
E 1204 Pullulan
E 1205 Basisk metakrylat kopolymer
E 1206 Nøytral metakrylat kopolymer
E 1207 Anionisk metakrylat kopolymer
E 1208 Polyvinylpyrrolidon-vinylacetat kopolymer
E 1209 Polyvinylalkohol-polyetenglykol-forgreina kopolymer
E 1404 Oksidert stivelse
E 1410 Monostivelsesfosfat
E 1412 Distivelsesfosfat
E 1413 Fosfatert distivelsesfosfat
E 1414 Acetylert distivelsesfosfat
E 1420 Acetylert stivelse
E 1422 Acetylert distivelsesadipat
E 1440 Hydroksypropylstivelse
E 1442 Hydroksypropyldistivelsesfosfat
E 1450 Natriumoktenylsuksinatstivelse
E 1451 Acetylert oksidert stivelse
E 1452 Stivelsealuminiumoktenylsuksinat
E 1505 Trietylsitrat
E 1517 Glyseryldiacetat
E 1518 Glyseryltriacetat
E 1519 Benzylalkohol
E 1520 Propan-1,2-diol
E 1521 Polyetylenglykol

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Einar Skarstad Egeland

Bør få endra starten av lista over E-stoffene, nå står første E-stoff som en slags overskrift for de andre E-stoffene. E100 bør skrives med samme type skrift som de andre.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg