matvarer

Matvarer kan grovt deles i vegetabilske og animalske matvarer. Matvarer i den animalske kategorien inneholder ingredienser fra dyreriket, mens vegetabilske matvarer kun inneholder plantemateriale.
Matvarer
Av /Shutterstock.

Matvarer er næringsmidler som er bestemt til å spises. Det finnes flere tusen forskjellige matvarer, derfor deles matvarene ofte inn i kategorier. Grovt sett kan de deles i vegetabilske og animalsk matvarer. Matvarer i den animalske kategorien inneholder ingredienser fra dyreriket, som kjøtt, fisk, egg eller melkeprodukter, mens vegetabilske matvarer kun inneholder plantemateriale, eksempelvis korn og andre frø, frukt, grønnsaker, sukker og/eller vegetabilske oljer.

Matvarer kan også deles mer detaljert inn i kategorier ut fra bruksmessige og/eller ernæringsmessige fellestrekk. Helsedirektoratet opererer for eksempel med kategoriene kornvarer, poteter, frukt og bær, grønnsaker, kjøtt og innmat, fisk og skalldyr, melk og melkeprodukter, egg, spisefett, sukkervarer og alkoholholdige drikker.

Mange inkluderer også nøtter og belgvekster som egne vegetabilske kategorier, der belgvekstene inkluderer erter, bønner og linser. Bakervarer, ris, pasta, grøt vil komme i kategorien kornvarer, mens søte og/eller sure frukter kommer i kategorien frukt og bær. Grønnsakene er en mangslungen matvaregruppe som vanskelig lar seg kategorisere på en enkel måte, men består ofte av vegetative deler med et høyt vanninnhold eller av frukter som verken er søte eller sure.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg