Det finnes flere tusen forskjellige matvarer. Av denne grunn deles matvarene ofte inn i kategorier. Matvarer kan grovt deles i vegetabilske og animalsk matvarer. Matvarer i den animalske kategorien inneholder ingredienser fra dyreriket, så som kjøtt, fisk, egg eller melkeprodukter, mens vegetabilske matvarer kun inneholder plantemateriale, eksempelvis korn og andre frø, frukt, grønnsaker, sukker og/eller vegetabilske oljer.  

Matvarene kan også deles mer detaljert inn i kategorier ut fra bruksmessige og/eller ernæringsmessige fellestrekk. Helsedirektoratet opererer for eksempel med kategoriene kornvarer, poteter, frukt og bær, grønnsaker, kjøtt og innmat, fisk og skalldyr, melk og melkeprodukter, egg, spisefett, sukkervarer og alkoholholdige drikker. Mange inkluderer også nøtter og belgvekster som egne vegetabilske kategorier, der belgvekstene inkluderer erter, bønner og linser. Bakervarer, ris, pasta, grøt vil komme i kategorien kornvarer, mens søte og/eller sure frukter kommer i kategorien frukt og bær. Grønnsakene er en mangslungen matvaregruppe som vanskelig lar seg kategorisere på en enkel måte, men består ofte av vegetative deler med et høyt vanninnhold eller av frukter som verken er søte eller sure.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.