Tonometer er et instrument for å måle væsketrykket inne i øyet. Det finnes forskjellige typer tonometre. Indentasjonstonometer, også kalt Schiøtz-tonometer, måler trykket ved å registrere dybden av en gitt belastning på hornhinnen. Applanasjonstonometre registrerer hvilket trykk som skal til for å avflate et gitt areal av hornhinnen. Begge disse typene krever at pasientens øye er bedøvet. Noe mindre nøyaktig er lufttonometrene, som kan anvendes uten at man bruker bedøvende øyedråper. Man måler da trykket ved å sende en gitt luftmengde mot hornhinnen. Apparatet måler den tiden som skal til for at luftstøtet gir en viss avflatning av hornhinnen og kalkulerer øyetrykket ut i fra det.

Faktaboks

Uttale
tonomˈeter
Etymologi
av gresk tonos, ‘spenning’ og metron, ‘mål’

Historikk

Det mest brukte indentasjonstonometeret ble introdusert av den norske øyelege professor Hjalmar Schiøtz 1905. Hans prinsipp benyttes også i de moderne elektroniske tonometre, av hvilke det finnes flere typer.

Det mest brukte applanasjonstonometeret ble laget av professor Hans Goldmann i Sveits 1954.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg