Man bruker betegnelsene primært og sekundært glaukom for de to hovedtypene av grønn stær. Primært glaukom er langt den vanligste typen.
Ved sekundært glaukom er det en tilgrunnliggende sykdom i øyet som er årsak til trykkstigningen, for eksempel en regnbuehinnebetennelse eller en svulst. Det finnes en rekke mer sjeldne former for grønn stær, blant annet medfødt grønn stær. Hvis det kommer forhøyet trykk i øynene til spedbarn, vil det føre til utspiling av øye-eplet. Tilstanden kalles bufthalmus, som er gresk for 'okseøye'. Avløpshindringen for kammervannet kan skyldes forskjellige misdannelser i øyet, og må avhjelpes med operasjon.
Ved primært glaukom foreligger ikke noen annen åpenbar øyesykdom som forklarer trykkstigningen. Ved primært glaukom regner man med to former for avløpshindring for kammervannet:
- Blokkert kammervinkel som følge av at en på forhånd trang kammervinkel lukkes helt fordi regnbuehinnen presses fremover når det oppstår en trykkstigning i bakre kammer. Situasjonen oppstår vanligvis når pupillen er relativt stor (semimydriasis), fordi regnbuehinnen da ligger tettest an mot linsen og hindrer passasjen av kammervannet fra bakre til fremre kammer.
- Porene i trabekelverket eller Schlemms kanal kan være helt eller delvis tillukket.
Man skjelner derfor mellom vinkelblokkglaukom (glaucoma angulo clausum) og åpenvinklet glaukom (glaucoma simplex). Disse to formene er vesentlig forskjellige med hensyn til symptomer, forløp og behandling.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.