Hornhinnen, den sirkulære fremre gjennomsiktige delen av bindevevskappen som danner øyets yttervegg. Hornhinnen går i periferien over i den hvite senehinnen. Overgangen mellom de to hinnene er markert av en flat fure som betegnes limbus corneae.

Hornhinnen er krummet som en kuleoverflate, men krumningen kan være forskjellig i forskjellige retninger slik at astigmatisme oppstår (se brytningsfeil i øyet). Vannrett diameter er ca. 12 mm, loddrett ca. 11 mm. Hornhinnens krumning forårsaker 2/3 av den totale lysbrytningen i øyet. Legen kan undersøke hornhinnens krumning ved å observere speilbilder av figurer som sirkler og kvadrater i hornhinnen. Hvis sirklene blir mer eller mindre elliptiske eller kvadratene mer eller mindre rektangulære, foreligger det astigmatisme. Undersøkelsen kalles keratometri.

Hornhinnen er i den sentrale delen bare 0,5 mm tykk og består av flere lag; ytterst et flercellet epitellag, deretter det laget som utgjør hovedtykkelsen av hornhinnen og som består av bunter av bindevevslameller som ligger i et meget regelmessig gittermønster. Bakflaten av hornhinnen er dekket av et enkelt lag endotelceller. Mellomrommet mellom bindevevslamellene er fylt av en grunnsubstans (mukopolysakkarider). Lamellenes regelmessige gittermønster er sannsynligvis av avgjørende betydning for at hornhinnen skal ha normal transparens. Hornhinnen er rikt forsynt med smertefølsomme nerver, men inneholder normalt ingen blodkar. Den får sin hovedernæring fra kammervannet, som dekker dens bakside, og tårefilmen, som dekker dens forflate.

Væskeinnholdet i hornhinnen reguleres ved aktiv cellevirksomhet i endotelcellene. Ved noen sykdomstilstander (f.eks. et akutt anfall av grønn stær) kan man se at denne reguleringen bryter sammen og hornhinnen blir mer væskeholdig (ødematøs). Dette nedsetter hornhinnens gjennomsiktighet.

Se også hornhinnebetennelse, hornhinnetransplantasjon, keratoconus, hornhinneerosjon, øye, øyeskader.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.