Torakoplastikk var et kirurgisk inngrep på brystveggen der hensikten var å sikre at den ene lungen falt fullstendig sammen. Dette ble tidligere gjort ved visse tilfeller av tuberkulose, og inngrepet gikk ut på at man fjernet ett eller flere ribben helt eller delvis. Ved en totalplastikk gjaldt dette de ti øverste ribben, men senere gikk man over til mer begrensede torakoplastikker der for eksempel de fire til fem øverste ribbena ble fjernet. Brystkassen ble mer eller mindre deformert, avhengig av inngrepets størrelse. Man antok at tuberkulosen raskere ville leges dersom lungen klappet sammen. Tuberkulose behandles i dag med antibiotika.

Faktaboks

Etymologi
av thorako- og gresk plassein, ‘forme’

Det er fortsatt mange mennesker i Norge som har mén etter denne typen tuberkulosebehandling. Som en ettervirkning kan disse pasientene være plaget av tung pust på grunn av redusert lungevolum og negativ påvirkning av hjertefunksjonen.

Torakoplastikk ble innført i 1905 av den tyske legen E. Sauerbruch.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg