Lungevolumer

Y-aksen viser lungevolum i liter. Langs x-aksen er det vist en normalpust, en dyp innpust, fullstendig utpust og et par normale pustinger. Lungene til en mann kan romme om lag seks liter luft. En vanlig inn- og utpust rommer om lag 0,5 liter (gult felt; tidevolum). Uansett hvor fullstendig utpusten er, vil det alltid være igjen et restvolum, eller residualvolum, på litt over én liter.

Av /Openstax.
Lisens: CC BY 4.0

Lungevolum er et samlenavn på flere målte volum i lungene, avhengig av hvilken situasjon man måler i. I fysiologi brukes ulike volumer for å si noe om lungekapasitet.

Det volumet av luft man har i lungene etter å ha trukket pusten maksimalt inn kalles total lungekapasitet. Den totale lungekapasiteten er summen av det volumet man klarer å puste ut etter å ha fylt lungene helt med luft (vitalkapasitet), og det volumet som er igjen i lungene etter at man har pustet ut maksimalt (residualvolum).

Den luftmengden som pustes inn og ut i hvile kalles tidevolumet. Den restmengden luft som ytterligere kan pustes inn etter en normal tidevolum-innpust kalles inspiratorisk reservevolum. Tilsvarende kalles volumet som ytterligere kan pustes ut etter en normal tidevolum-utpust for ekspiratorisk reservevolum. Inspirasjonskapasiteten er det luftvolumet man kan puste inn etter en normal utpust.

Volumene angis som regel i milliliter.

Normalverdier
Menn Kvinner
Tidevolum 500 ml 500 ml
Inspiratorisk reservevolum 3100 ml 1900 ml
Ekspiratorisk reservevolum 1200 ml 700 ml
Residualvolum 1200 ml 1100 ml
Total lungekapasitet 6000 ml 4200 ml
Vitalkapasitet 4800 ml 3100 ml
Inspirasjonskapasitet 3600 ml 2400 ml

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg