Triplettsykdommer er sykdommer som skyldes et varierende antall repetisjoner av tre nukleotider (triplett) i DNA-et. Et eksempel på en slik tilstand er Huntingtons chorea.

De fleste enkeltgensykdommer har som årsak at et arveanlegg er blitt forandret på en enkel måte, for eksempel ved utskiftning av en base med en annen, tap av eller innskudd av en ekstra base, og så videre. Denne endringen nedarves i sin endrete form uforandret. Innen samme familie arter da sykdommen seg på samme måte. Noen sykdommer med enkel dominant nedarving har imidlertid vist betydelig variasjon innen familien. Like utenfor arveanlegget eller innskutt inni arveanlegget er det funnet en repetisjon av tre baser (triplett). Antall repetisjoner i normalbefolkningen varierer, men når antallet stiger betydelig vil det forstyrre arveanleggets funksjon, i økende grad jo flere repetisjoner man bærer. Det er altså forøkning av antall triplett-repetisjoner som overstiger grensen til sykdom. Under nedarving vil det sjelden oppstå endringer i antall repetisjoner under normale forhold, men når repetisjonsantallet er høyt og forbundet med sykdomssymptomer, skjer oftere endringer i antall repetisjoner mellom generasjonene. Slike triplett-forandringer er blitt kalt dynamiske mutasjoner, mutasjoner som stadig endrer seg.

Ved Huntingtons sykdom er baserekkefølgen (tripletten) funnet repetert fra 36 til over 121 ganger, mens man normalt bare finner at repetisjonene ligger under 34. At en normal repetisjonslengde hopper opp til over 36 er faktisk ikke registrert (altså uhyre sjelden), mens personer med lite symptomer og sen debut av Huntington har en «premutasjon» mellom 36 og 50 repetisjoner som lettere/oftere hopper opp i høyere antall til neste generasjon (sjeldnere blir de kortere) og derfor gir alvorlig Huntington med tidligere debut. Tabellen viser et tilsvarende forhold ved den dominante myotone muskeldystrofi, og ved det kjønnsbundne fragilt X-syndromet.

Antall oppdagete dominant uttrykte triplett-sykdommer er økende, og er hittil funnet mest i nervesystemets genetiske sykdommer, men også en recessiv nevrologisk sykdom (Friedreichs ataxi) skyldes oftere en triplett-repetisjon enn vanlige punktmutasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg