tvungen observasjon

Tvungen observasjon er en betegnelse for tidsbegrenset tvungen innleggelse av en person til observasjon av sinnstilstanden i sykehus. Dette må skje i henhold til lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern (psykisk helsevernloven). Tvungen observasjon brukes dersom faglig ansvarlig, som må være spesialist i psykiatri eller psykologspesialist, etter personlig undersøkelse er i tvil om vilkårene for tvunget psykisk helsevern er til stede og anser videre undersøkelse som nødvendig. Dette må skje i psykiatrisk institusjon godkjent for tvang.

Tvungen observasjon kan ikke vare ut over ti dager fra undersøkelsens begynnelse uten vedkommendes samtykke. I løpet av observasjonsperioden kan pasienten utskrives eller overføres til frivillig psykisk helsevern. Dersom vilkårene for tvungent psykisk helsevern er oppfylt kan pasienten overføres slikt vern.

I praksis brukes tvungen observasjon ved akutte psykoser, forvirringstilstander, alvorlig selvmordsfare eller uklare psykiske tilstander hvor sikker psykiatrisk diagnostikk ansees avgjørende for å unngå mulig skade. I tillegg benyttes tiltaket for å finne frem til nødvendig og riktig omsorg, samt behandling. Tvungen observasjon kan bare brukes i institusjoner godkjent for bruk av tvungen psykisk helsevern.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg