Tyreotropin, TSH, er et proteinhormon som produseres i hypofysen og som stimulerer produksjonen av stoffskiftehormoner i skjoldbruskkjertelen.

Hormonet er et glykoproteinhormon, og det består av to proteindeler. Det har en α-subenhet som er felles for alle glykoproteinhormonene LH, FSH og hCG og en β-subenhet som er unik for tyreotropin. Tre store kjeder av sukkermolekyler som er festet til subenhetene, er årsaken til at hormonene omtales som glykoproteinhormoner.

Tyreotropin produseres i hypofysen i spesialiserte celler som betegnes som tyreotrope og utgjør ca. fem prosent av cellene i hypofysens fremre lapp. Produksjonen og utskillelsen av tyreotropin stimuleres av TRH fra hypothalamus, mens skjoldbruskkjertelhormonet trijodtyronin virker hemmende. Trijodtyronin hemmer også utskillelsen av TRH. Dette er de viktigste regulatorene av konsentrasjonen av tyreotropin i serum, men også dopamin og somatostatin kan hemme utskillelsen av hormonet.

Tyreotropin virker ved å binde seg til reseptorer på overflaten av celler som produserer stoffskiftehormoner i skjoldbruskkjertelen. Aktivering av reseptorene fører til at konsentrasjonen av det intracellulære signalmolekylet cAMP øker. Dette setter i gang en kaskade av reaksjoner som fører til økt produksjon og utskillelse av tyreoideahormoner samt økt vekst av celler som er følsomme for tyreotropin.

Skjoldbruskkjertelhormonene er de viktigste hormonene som hemmer produksjonen av tyreotropin. Selv små endringer i serumkonsentrasjonen av disse hormonene fører til økt eller redusert konsentrasjon av tyreotropin i serum. Serumkonsentrasjonen av tyreotropin brukes derfor som en følsom indikator på at noe er galt med skjoldbruskkjertelens produksjon av tyreoideahormoner.

Ved sykdommer i skjoldbruskkjertelen og påfølgende nedsatt produksjon av hormonene (hypotyreose) vil tyreotropinnivået ofte øke før det med sikkerhet kan fastslås at nivået av skjoldbruskkjertelhormoner er for lavt. Det omvendte sees når sykdommer i skjoldbruskkjertelen eller antistoff som stimulerer tyreotropin-reseptor (TRAS), fører til overproduksjon av tyreoideahormoner (hypertyreose). Hypo- eller hypertyreose er i noen sjeldne tilfeller forårsaket av henholdsvis under- eller overproduksjon av tyreotropin fra hypofysen.

Konsentrasjonen av tyreotropin i serum analyseres hos alle nyfødte i Norge for at man skal kunne oppdage de få som har medfødt hypotyreose. Sykdommen behandles med tyroksin. Ubehandlet kan den føre til alvorlige hjerneskader.

Molekylærbiologisk (rekombinant) fremstilt tyreotropin kan gis til pasienter som er operert for kreft i skjoldbruskkjertelen for å undersøke om de har fått tilbakefall eller spredning. Pasienten får samtidig radioaktivt jod. Tyreotropin stimulerer opptaket av jod i eventuelle kreftceller fra skjoldbruskkjertelen, og disse kan detekteres ved hjelp av et gammakamera.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.