Skjoldbruskkjertelhormoner.

Skjoldbruskkjertelhormoner. Figuren viser reguleringsmekanismen for utsendelse av tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) til blodet. Når konsentrasjonen av T4 og T3 i blodet blir for lav, stimuleres hypofysen til å øke produksjonen av thyreotropin (TSH), som fører til økt produksjon av T4 og T3. Thyreotropin releasing hormone (TRH), som skilles ut i hypothalamus, deltar også i reguleringsprosessen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

TSH, thyreoideastimulerende hormon, er et proteinhormon som produseres i hypofysen og som stimulerer produksjonen av stoffskiftehormoner i skjoldbruskkjertelen.

Faktaboks

Etymologi

Forkortelse for thyreoideastimulerende hormon

Også kjent som
tyreotropin

Bestanddeler

Hormonet er et glykoproteinhormon, og det består av to proteindeler. Det har en α-subenhet som er felles for alle glykoproteinhormonene LH, FSH og hCG og en β-subenhet som er unik for TSH. Tre store kjeder av sukkermolekyler som er festet til subenhetene, er årsaken til at hormonene omtales som glykoproteinhormoner.

Produksjon og utskillelse

TSH produseres i hypofysen i spesialiserte celler som betegnes som tyreotrope og utgjør om lag fem prosent av cellene i hypofysens fremre lapp. Produksjonen og utskillelsen av TSH stimuleres av TRH fra hypothalamus, mens skjoldbruskkjertelhormonet trijodtyronin virker hemmende. Trijodtyronin hemmer også utskillelsen av TRH. Dette er de viktigste regulatorene av konsentrasjonen av TSH i blodet, men også dopamin og somatostatin kan hemme utskillelsen av hormonet.

Funksjon

TSH virker ved å binde seg til reseptorer på overflaten av celler som produserer stoffskiftehormoner i skjoldbruskkjertelen. Aktivering av reseptorene fører til at konsentrasjonen av det intracellulære signalmolekylet cAMP øker. Dette setter i gang en kaskade av reaksjoner som fører til økt produksjon og utskillelse av tyreoideahormoner samt økt vekst av celler som er følsomme for TSH.

Diagnostisk bruk

Skjoldbruskkjertelhormonene er de viktigste hormonene som hemmer produksjonen av TSH. Selv små endringer i serumkonsentrasjonen av disse hormonene fører til økt eller redusert konsentrasjon av TSH i blodet. Serumkonsentrasjonen av TSH brukes derfor som en følsom indikator på at noe er galt med skjoldbruskkjertelens produksjon av tyreoideahormoner.

Ved sykdommer i skjoldbruskkjertelen og påfølgende nedsatt produksjon av hormonene (hypotyreose) vil TSH-nivået ofte øke før det med sikkerhet kan fastslås at nivået av skjoldbruskkjertelhormoner er for lavt. Det omvendte sees når sykdommer i skjoldbruskkjertelen eller antistoff som stimulerer TSH-reseptor (TRAS), fører til overproduksjon av tyreoideahormoner (hypertyreose). Hypo- eller hypertyreose er i noen sjeldne tilfeller forårsaket av henholdsvis under- eller overproduksjon av TSH fra hypofysen.

Konsentrasjonen av TSH i blodet analyseres hos alle nyfødte i Norge for at man skal kunne oppdage de få som har medfødt hypotyreose. Sykdommen behandles med tyroksin. Ubehandlet kan den føre til alvorlige hjerneskader.

Molekylærbiologisk (rekombinant) fremstilt TSH kan gis til pasienter som er operert for kreft i skjoldbruskkjertelen for å undersøke om de har fått tilbakefall eller spredning. Pasienten får samtidig radioaktivt jod. TSH stimulerer opptaket av jod i eventuelle kreftceller fra skjoldbruskkjertelen, og disse kan detekteres ved hjelp av et gammakamera.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg