infertilitet

Infertilitet kan defineres på flere måter, men vanlig er uteblitt graviditet etter 12 måneder med regelmessig samleie (uten bruk av prevensjon) eller annen eksposisjon for sædceller. Fordi alder betyr mye for fruktbarheten særlig hos kvinner, anbefales ofte utredning etter 6 måneder hvis kvinnen er over 35 år. I denne artikkelen brukes ordet fruktbarhet synonymt med fekunditet (evne til å få barn). En person kan være ufruktbar som resultat av sykdom eller endringer i kjønnsorganene, uten at dette er testet ut i et samliv.

Fruktbarheten varierer i ulike befolkningsgrupper, antagelig avhengig av forskjeller i livsstil. I en tysk undersøkelse publisert i 2003, ble omtrent 80 prosent gravide i løpet av de første 6 månedene de forsøkte.

Aldersbetinget fall i fruktbarhet

Kvinnens fruktbarhet begynner å avta ved 32-års alder og avtar raskt fra 37-års alder. Det skyldes forandringer i eggcellene, men også at andre tilstander, som muskelknuter i livmoren, forandringer i egglederne og endometriose øker med alderen.

Spermiekvaliteten hos menn har ikke noe tilsvarende bratt fall, men fra slutten av 30-årene avtar fruktbarheten også hos menn. En undersøkelse fra flere steder i Europa viste at for par der kvinnen var 35 år, ble 82 prosent gravide i løpet av ett år hvis mannen var 35 år, mens 72 prosent ble gravide hvis mannen var 40 år.

Røyking

Røyking nedsetter fruktbarheten fordi det har negativ effekt på egganlegg. Kvinner som røyker, får menopause mellom ett og fire år tidligere enn kvinner som ikke røyker. Røyking har også negativ effekt på spermiekvaliteten. Sannsynligheten for å ikke oppnå svangerskap i løpet av ett år er omtrent 50 prosent høyere hos røykere sammenlignet med ikke-røykere. Både røyking hos kvinnen og hos mannen har betydning. Også passiv røyking fører til nedsatt fruktbarhet, men i mindre grad enn aktiv røyking.

Fedme og alkohol

Fedme hos kvinner er assosiert med dårligere funksjon av egg og eggløsning, ofte som en del av polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Overvekt er assosiert med nedsatt fertilitet også hos kvinner som ikke har PCOS.

To alkoholenheter eller mer daglig er vist å redusere fekunditeten, inntak av mye kaffe (mer enn 5 kopper om dagen) likeså.

Infertilitetsutredning

Utredning av infertilitet går ut på å finne om det er spesielle faktorer hos kvinnen eller mannen som er årsaken. Årsaken finnes hos kvinnen i 50 prosent av tilfellene, hos mannen i 20-30 prosent, hos begge i 20 prosent. Noen ganger finnes ingen spesiell årsak.

Årsaker hos kvinnen

Årsaker som finnes hos kvinnen, er betennelser eller endringer i livmorhals, livmor eller eggledere. I tillegg til vanlig gynekologisk undersøkelse med ultralyd, kan det bli aktuelt å gjøre undersøkelser av livmoren (hysteroskopi) eller bukhulen (laparoskopi).

Manglende eggløsning (amenoré) medfører selvsagt også infertilitet.

Årsaker hos mannen

Redusert sædkvalitet kan ha en rekke årsaker. Det er vist i undersøkelser i Europa og USA at sædkvaliteten i befolkningen ble gradvis redusert i løpet av 50 år opp til 1990-årene, men dette gjelder ikke alle steder der dette er undersøkt. Det er spekulert på om det kan skyldes miljøgifter, særlig slike som kan forstyrre normal hormonbalanse. Infeksjoner i prostata og sædblærene kan gi nedsatt sædkvalitet. Infeksjonssykdommen kusma etter puberteten kan gi betennelse i testiklene og redusert sædkvalitet.

Sædanalyse gjøres vanligvis etter tre til seks dager uten utløsning (abstinens). Det vanlige er å masturbere i et glass som er utlevert fra laboratoriet. Det kan ikke brukes et vanlig kondom, fordi det er innsatt med sæddrepende middel.

Behandling

Ved manglende eggløsning kan medikamentell behandling forsøkes, mest aktuelt er antiøstrogenet klomifen. Hvis det ikke virker, kan gonadotropiner brukes. Hvis PCOS eller prolaktinom er årsaken, må det behandles.

Hvis det ikke finnes noen årsak som kan behandles, vil en form for assistert befruktning bli aktuelt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gnoth C, Godehardt D, Godehardt E, Frank-Herrmann P, Freundl G. Time to pregnancy: results of the German prospective study and impact on the management of infertility. Hum Reprod 2003;18:1959–66
  • Dunson DB, Baird DD, Colombo B. Increased Infertility With Age in Men and Women. Obstet Gynecol 2004;103:51–6

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg