uretrastriktur

Tverrsnitt gjennom mannens urinblære og urinrør, sett forfra.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Uretrastriktur er forsnevring eller tranghet i urinrøret.

Faktaboks

Uttale
urˈetrastriktur
Etymologi
av uretro- og latin strictura, ‘sammenklemming’

Årsaker

Forsnevringen kan være medfødt og gi symptomer i tidlig voksen alder. Vanligste årsak til trangt urinrør er betennelse (uretritt) og skader. Tidligere skyldtes tilstanden ofte gonoré. Tuberkulose kan også gi betydelig urinrørsforsnevring. I dag er skader hyppigste årsak. Det kan være spark i skrittet, fall over en sykkelstang, eller alvorligere skader i forbindelse med bekkenbrudd, for eksempel etter trafikkskade.

Symptomer og tegn

Uretrastriktur gir som regel symptomer først når selve urinrøret er blitt betydelig forsnevret, og da i form av vannlatingsproblemer. Tilstanden vil også lett kompliseres av urinveisinfeksjon.

Diagnose

Diagnosen stilles ved uretroskopi, som vil si innføring av et cystoskop i urinrøret. Røntgenundersøkelse av urinrøret (uretrografi) er ofte nødvendig.

Behandling

Behandlingen består i de fleste tilfeller i å spalte det trange området med en spesiell kniv som føres inn via et cystoskoplignende instrument. I uttalte tilfeller eller ved stadig tilbakevendende striktur kan et større kirurgisk inngrep være nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg