Urinblære.

Tverrsnitt gjennom mannens urinblære og urinrør, sett forfra.

Av /KF-arkiv ※.

Uretrastriktur er forsnevring eller tranghet i urinrøret.

Faktaboks

Uttale
urˈetrastriktur
Etymologi
av uretro- og latin strictura, ‘sammenklemming’

Årsaker

Forsnevringen kan være medfødt og gi symptomer i tidlig voksen alder. Vanligste årsak til trangt urinrør er betennelse (uretritt) og skader. Tidligere skyldtes tilstanden ofte gonoré. Tuberkulose kan også gi betydelig urinrørsforsnevring. I dag er skader hyppigste årsak. Det kan være spark i skrittet, fall over en sykkelstang, eller alvorligere skader i forbindelse med bekkenbrudd, for eksempel etter trafikkskade.

Symptomer og tegn

Uretrastriktur gir som regel symptomer først når selve urinrøret er blitt betydelig forsnevret, og da i form av vannlatingsproblemer. Tilstanden vil også lett kompliseres av urinveisinfeksjon.

Diagnose

Diagnosen stilles ved uretroskopi, som vil si innføring av et cystoskop i urinrøret. Røntgenundersøkelse av urinrøret (uretrografi) er ofte nødvendig.

Behandling

Behandlingen består i de fleste tilfeller i å spalte det trange området med en spesiell kniv som føres inn via et cystoskoplignende instrument. I uttalte tilfeller eller ved stadig tilbakevendende striktur kan et større kirurgisk inngrep være nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg