Uretrastriktur, forsnevring eller tranghet i urinrøret.

Forsnevringen kan være medfødt og gi symptomer i tidlig voksen alder. Vanligste årsak til trangt urinrør er betennelse (uretritt) og skader. Tidligere skyldtes tilstanden ofte gonoré. Tuberkulose kan også gi betydelig urinrørsforsnevring. I dag er skader hyppigste årsak. Det kan være spark i skrittet, fall over en sykkelstang, eller alvorligere skader i forbindelse med bekkenbrudd, f.eks. etter trafikkskade.

Uretrastriktur gir som regel symptomer først når selve urinrøret er blitt betydelig forsnevret, og da i form av vannlatingsproblemer. Tilstanden vil også lett kompliseres av urinveisinfeksjon.

Diagnosen stilles ved uretroskopi, dvs. innføring av et cystoskop i urinrøret. Røntgenundersøkelse av urinrøret (uretrografi) er ofte nødvendig.

Behandlingen består i de fleste tilfeller i å spalte det trange området med en spesiell kniv som føres inn via et cystoskoplignende instrument. I uttalte tilfeller eller ved stadig tilbakevendende striktur kan et større kirurgisk inngrep være nødvendig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.