Uretrastriktur er forsnevring eller tranghet i urinrøret.

Forsnevringen kan være medfødt og gi symptomer i tidlig voksen alder. Vanligste årsak til trangt urinrør er betennelse (uretritt) og skader. Tidligere skyldtes tilstanden ofte gonoré. Tuberkulose kan også gi betydelig urinrørsforsnevring. I dag er skader hyppigste årsak. Det kan være spark i skrittet, fall over en sykkelstang, eller alvorligere skader i forbindelse med bekkenbrudd, for eksempel etter trafikkskade.

Uretrastriktur gir som regel symptomer først når selve urinrøret er blitt betydelig forsnevret, og da i form av vannlatingsproblemer. Tilstanden vil også lett kompliseres av urinveisinfeksjon.

Diagnosen stilles ved uretroskopi, som vil si innføring av et cystoskop i urinrøret. Røntgenundersøkelse av urinrøret (uretrografi) er ofte nødvendig.

Behandlingen består i de fleste tilfeller i å spalte det trange området med en spesiell kniv som føres inn via et cystoskoplignende instrument. I uttalte tilfeller eller ved stadig tilbakevendende striktur kan et større kirurgisk inngrep være nødvendig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.