Epitel.

Epitel. Tegningen viser ulike typer epitel, enlaget og flerlaget.

Av /Store medisinske leksikon ※.
Urotel. Her fra et utsnitt av urinlederen (ureter).

Urotel er et flerlaget epitel som kler innsiden av de fraførende urinveiene (nyrebekken, urinleder, urinblære og urinrør). Tykkelsen kan variere: fra to til tre cellelag i nyrebekkenet til seks til åtte lag i urinblæren.

Faktaboks

Uttale
urotˈel

Urotel er karakterisert ved en kraftig plasmamembran mot overflaten, samt evne til å tåle stor utvidelse eller strekk (for eksempel ved fylling av blæren) uten å sprekke. Utseendet kan derfor endre seg etter organets grad av utvidelse. I kontrahert tilstand vil de basale cellene være kubiske (eller sylindriske), men vil avflates mer og mer ved gradvis økende strekk, for eksempel ved fylling av urinblæren.

Urotel kjennetegnes også av tilstedeværelsen av paraplyceller. Paraplycellene danner sterke okkluderende celleforbindelser, noe som gjør det til en av kroppens mest impermeable membraner. Dette er viktig for å hindre at urin lekker inn i epitelet.

Urotel kalles også overgangsepitel, fordi man tidligere oppfattet det som en overgangsform mellom plateepitel og kubisk/sylindrisk epitel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg