5-års overlevelse er et effektmål ved behandling av kreft. Det er et statistisk mål som er basert på overlevelsesanalyser.

Målet viser til andelen pasienter som fortsatt er i live fem år etter diagnosetidspunktet.

5-års overlevelse inngår i Helsedirektoratets Nasjonalt kvalitetsindikatorsystem.

Beregning

Overlevelsesanalysene tar utgangspunkt i en gruppe pasienter (studiepopulasjon) som er fulgt fra diagnosetidspunkt til død, studiens avslutning eller siste kjente kontakttidspunkt.

Det ideelle utgangspunktet ville være at man kunne følge alle pasientene fra samme tidspunkt, og at man hadde opplysninger om samtlige fram til dødsdato, eventuelt til studiens avslutning, for eksempel etter fem år. Dette er i praksis ikke mulig. Derfor må datamaterialet bygges opp etter hvert. De som dør av andre årsaker enn den sykdommen man er interessert, blir gjerne registrert som tapt for oppfølgingen.

Relativ og absolutt

Overlevelsesraten kan enten være relativ eller absolutt.

En relativ 5-års overlevelse er overlevelse for den aktuelle pasientgruppen delt på forventet overlevelse i normalbefolkningen med tilsvarende sammensetning av alder og kjønn i samme periode.

Den absolutte 5-års overlevelsen er andelen overlevende av det aktuelle antallet pasienter fra diagnosetidspunktet.

Påvirkende faktorer

5-års overlevelse er avhengig både av tidspunktet for diagnosen, og effekten av behandling. Dersom diagnosen er basert på et screeningfunn, så vil det kunne innføres en systematisk feil, såkalt lead time bias. Det betyr at tiden med sykdom forlenges uten at livslengden egentlig påvirkes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg