BMI

Artikkelstart

BMI defineres som kroppsvekten delt på kvadratet av høyden angitt i meter – kilogram per kvadratmeter (kg/m²). En person som er 1,7 meter høy og veier 65 kilogram vil for eksempel kunne regne seg frem til en BMI på rundt 22,5 på følgende måte: 65/(1,7x1,7)=22,491

Faktaboks

Etymologi
fra engelsk body mass index
Også kjent som
kroppsmasseindeks med forkortelse KMI

BMI er et mål som kan brukes til å vurdere kroppsvekt i forhold til høyde og til en viss grad si noe om vekten er innenfor normalen. En BMI-verdi på mellom 18,5 og 24,9 tyder på at kroppsvekten kan regnes som normal. En BMI-verdi mellom 25 og 29,9 omtales som overvekt, mens en verdi over 30 omtales som fedme. BMI brukes internasjonalt for å kunne måle og sammenligne helserisikoen ved over- og undervekt og for å følge utviklingen i en befolkning.

BMI tar ikke hensyn til hva kroppsmassen i hovedsak består av, det vil si om vekten skyldes muskelvev, fettvev eller beinvev. Av den grunn er den dårlig egnet som mål for overvekt hos godt trente personer, spesielt de som driver mye med styrketrening. Problemet forsterkes av det faktum at både muskler og bein er tyngre enn fett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Morten Staubo

Hei, Betyr setningen "BMI tar ikke hensyn til fordelingen av overvekten mellom muskelvev og fettvev." at det regnes som overvekt om man har en BMI på 25 eller mer (jeg har BMI i dag på 25,3 - 82kg - 1,80m høy) uansett denne fordelingen? Ser en artikkel på NRK's sider i dag med overskriften "Lever ikke lenger med noen kilo ekstra" der man det skrives at NTNU har kommet fram til at man lever lengst med en BMI på 20-22. Jeg er en mann på 57 år, rimelig godt trent i form av styrketrening med vekter og intervalltrening på sykkel, og har nokså jevnt fordelt med muskler over hele kroppen. Men langt i fra STOR muskelbunt på noe vis. Om jeg skulle kommet meg ned i en BMI på 22 ville jeg vært MEGET tynn! Tror det hadde vært å betegne som nesten sykelig tynn, i hvert fall om jeg skulle opprettholdt styrken/muskelmassen. Derav spørsmålet :-) (jeg kan gjerne ta bort 2-3 kilo for så vidt, men 11 kilo høres drøyt ut).

svarte Birger Svihus

Hei Morten, Som du påpeker, er det en svakhet med BMI at det ikke skilles mellom muskler og fett. Dette er spesielt uheldig i og med at muskler er tyngre enn fett. Om man som deg er spesielt muskuløs som følge av mye styrketrening, vil det ikke være et mål å komme under BMI på 25. Med vennlig hilsen Birger Svihus

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg