Overvekt i verden
Kartet viser andelen av den voksne befolkningen i ulike land som er overvektige. Overvekt er her definert som BMI over 30 kg/m².
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Overvekt i verden
Grafen viser utvikling i andelen av den voksne befolkningen i ulike verdensdeler og Norge som er overvektige. Overvekt er her definert som BMI over 30 kg/m².
Av .
Lisens: CC BY 2.0

BMI, også kalt KMI (kroppsmasseindeks), uttrykker forholdet mellom vekt og høyde, og er en mye brukt indikator på overvekt og fedme. BMI defineres som kroppsvekten delt på kvadratet av høyden angitt i meter – kilogram per kvadratmeter (kg/m²).

Faktaboks

Etymologi
fra engelsk body mass index
Også kjent som
kroppsmasseindeks med forkortelse KMI

Eksempel på utregning

Formelen for BMI er følgende:

\[\frac{\textrm{vekt i kilogram}}{(\textrm{høyde i meter})^2}\]

En person som er 170 centimeter høy og veier 65 kilogram vil dermed ha følgende BMI:

\[\frac{\textrm{65 kilogram}}{\textrm{1,7 meter} \times \textrm{1,7 meter}}=\textrm{22,5 kg/m}^2\]

Tolkning

BMI kan gi en indikasjon på om vekten er innenfor normalen. BMI-verdier mellom 18,5 og 24,9 regnes som normale. Om BMI-verdien er mellom 25 og 29,9 omtales dette ofte som overvekt, mens en verdi over 30 omtales som fedme. Siden BMI ikke tar høyde for sammensetning av kroppen og overvekt og fedme er knyttet spesifikt til en for stor mengde fett på kroppen, kan BMI være misvisende som indikasjon på overvekt og fedme for enkeltpersoner. Dette gjelder spesielt personer med en kraftig beinbygning og/eller høy muskelmasse som følge av mye hard fysisk aktivitet (for eksempel styrketrening), der den høye vekten kan skyldes muskelvev eller beinvev heller enn fettvev. Problemet forsterkes av at muskler og bein har en høyere egenvekt enn fett.

Det finnes mange mer nøyaktige metoder som kan brukes for å måle kroppssammensetning, og dermed på en mer nøyaktig måte angi om man har et fedmeproblem eller ei. De fleste er imidlertid mye mer kompliserte og arbeidskrevende. Den kanskje lettest tilgjengelige metoden er den som kalles bioelektrisk impedansemåling. Apparater som anvender denne teknikken finnes på mange treningssentre. Små mengder elektriske impulser sendes gjennom armer og bein, og beregner kroppssammensetningen gjennom å måle elektrisk motstand. Enklere metoder som kan gi en indikasjon om fettmengde på kroppen er skinnfoldtykkelse og livviddemåling (midjemåling).

BMI brukes internasjonalt for å kunne måle og sammenligne helserisikoen ved over- og undervekt og for å følge utviklingen i en befolkning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Morten Staubo

Hei, Betyr setningen "BMI tar ikke hensyn til fordelingen av overvekten mellom muskelvev og fettvev." at det regnes som overvekt om man har en BMI på 25 eller mer (jeg har BMI i dag på 25,3 - 82kg - 1,80m høy) uansett denne fordelingen? Ser en artikkel på NRK's sider i dag med overskriften "Lever ikke lenger med noen kilo ekstra" der man det skrives at NTNU har kommet fram til at man lever lengst med en BMI på 20-22. Jeg er en mann på 57 år, rimelig godt trent i form av styrketrening med vekter og intervalltrening på sykkel, og har nokså jevnt fordelt med muskler over hele kroppen. Men langt i fra STOR muskelbunt på noe vis. Om jeg skulle kommet meg ned i en BMI på 22 ville jeg vært MEGET tynn! Tror det hadde vært å betegne som nesten sykelig tynn, i hvert fall om jeg skulle opprettholdt styrken/muskelmassen. Derav spørsmålet :-) (jeg kan gjerne ta bort 2-3 kilo for så vidt, men 11 kilo høres drøyt ut).

svarte Birger Svihus

Hei Morten, Som du påpeker, er det en svakhet med BMI at det ikke skilles mellom muskler og fett. Dette er spesielt uheldig i og med at muskler er tyngre enn fett. Om man som deg er spesielt muskuløs som følge av mye styrketrening, vil det ikke være et mål å komme under BMI på 25. Med vennlig hilsen Birger Svihus

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg