BMI, defineres som kroppsvekten dividert med kvadratet av høyden angitt i meter (kg/m2). En kroppsvekt som tilsvarer en BMI-verdi på mellom 18,5 og 24,9 regnes som normalt. En BMI-verdi mellom 25 og 29,9 omtales som overvekt, mens en verdi over 30 omtales som fedme. BMI brukes internasjonalt for å kunne måle og sammenligne helserisikoen ved over- og undervekt og for å følge utviklingen i en befolkning. BMI tar ikke hensyn til fordelingen av overvekten mellom muskelvev og fettvev.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

11. mai 2016 skrev Morten Staubo

Hei,
Betyr setningen "BMI tar ikke hensyn til fordelingen av overvekten mellom muskelvev og fettvev." at det regnes som overvekt om man har en BMI på 25 eller mer (jeg har BMI i dag på 25,3 - 82kg - 1,80m høy) uansett denne fordelingen? Ser en artikkel på NRK's sider i dag med overskriften "Lever ikke lenger med noen kilo ekstra" der man det skrives at NTNU har kommet fram til at man lever lengst med en BMI på 20-22. Jeg er en mann på 57 år, rimelig godt trent i form av styrketrening med vekter og intervalltrening på sykkel, og har nokså jevnt fordelt med muskler over hele kroppen. Men langt i fra STOR muskelbunt på noe vis. Om jeg skulle kommet meg ned i en BMI på 22 ville jeg vært MEGET tynn! Tror det hadde vært å betegne som nesten sykelig tynn, i hvert fall om jeg skulle opprettholdt styrken/muskelmassen. Derav spørsmålet :-) (jeg kan gjerne ta bort 2-3 kilo for så vidt, men 11 kilo høres drøyt ut).

15. mai 2016 svarte Birger Svihus

Hei Morten,

Som du påpeker, er det en svakhet med BMI at det ikke skilles mellom muskler og fett. Dette er spesielt uheldig i og med at muskler er tyngre enn fett. Om man som deg er spesielt muskuløs som følge av mye styrketrening, vil det ikke være et mål å komme under BMI på 25.

Med vennlig hilsen

Birger Svihus

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.