Fedme er av Verdens helseorganisasjon definert som en kroppsmasseindeks (BMI) på 30 eller mer. Fedme kjennetegnes ved at mengden fett på kroppen er unormalt høy. Det høye fettlageret skyldes at kroppen over lang tid har blitt tilført mer energi gjennom kaloriene i maten enn det kroppen har hatt behov for til nødvendige energikrevende prosesser eller fysisk aktivitet. I en slik situasjon vil kroppen lagre energien fra maten i fettvevet. Tilført fett kan deponeres slik det er, mens energi i form av karbohydrater vil bli omdannet til fett, hovedsakelig i leveren, før lagring. Det er særlig et fett- og karbohydratrikt kosthold som lett kan gi et kalorioverskudd.
Fettcellene omkring indre organer i bukhulen og i underhuden rundt skuldrene og i hoftepartiet er vanligvis de som får et høyt fettinnhold. Forekomsten av fedme øker i befolkningen. Resultater fra en omfattende helseundersøkelse i Trøndelag (HUNT-undersøkelsen) har vist at andelen voksne med fedme har økt fra godt og vel ti prosent til nærmere 25 prosent fra 1985 til 2018.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.