fedme

Fedme er av Verdens helseorganisasjon definert som en kroppsmasseindeks på 30 eller mer. Ved fedme samler det seg store fettmengder i og omkring de indre organer, og særlig i underhuden, fortrinnsvis i bukvegg, skulder og hoftepartier. Fettlageret skyldes som regel overernæring på grunn av langvarig tilførsel av for store matmengder, særlig fet mat og karbohydratrikt kosthold, for eksempel brød, poteter, kaker og søtsaker. Det blir da et misforhold mellom tilført næring og nødvendig energi til forbruk.

Årsaker

Årsakene til energioverskuddet ved fedme er mange. Både livsstil og miljøfaktorer, hormonelle forhold og arv spiller en stor rolle. En viktig faktor er trolig feil i hjernens regulerende innflytelse på sult og metthetsfølelse. I tillegg er det store forskjeller på i hvilken grad kroppen klarer å utnytte et visst antall kalorier i kostholdet. De som legger på seg mest, har sannsynligvis en sykdom i omsetningen inne i selve fettcellene.

Komplikasjoner

Overvekt øker risikoen for en rekke sykdommer, blant annet diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom, fettlever, gallestein og visse kreftformer. I tillegg øker risikoen for belastningssykdommer i skjelett, ledd og muskler og sykelig snorking (søvnapné).

Behandling

Vektreduksjon reduserer risikoen for komplikasjoner og gir bedre livskvalitet. Dette skjer gjennom omlegging av kostholdet og økt fysisk aktivitet. Dette kan ofte gjøres best i samråd med lege, som da også kan følge utviklingen. Sultekurer (absolutt diett) kan være farlige, og ingen av de såkalte slankemidlene har noen dokumentert effekt. Hvis kostomlegging har vært forsøkt uten effekt, og graden av fedme er så stor at den vanskeliggjør et normalt liv eller til og med er livstruende, kan kirurgisk behandling være aktuelt. Dette gjøres i form av et inngrep som reduserer magesekkens volum. Gastric bypass er en teknikk som er mye brukt.

Se også artikkelen overvekt i Store medisinske leksikon.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg