Fedme er av Verdens helseorganisasjon definert som en kroppsmasseindeks (BMI) på 30 eller mer. Fedme kjennetegnes ved at mengden fett på kroppen er unormalt høy. Det høye fettlageret skyldes at kroppen over lang tid har blitt tilført mer energi gjennom kaloriene i maten enn det kroppen har hatt behov for til nødvendige energikrevende prosesser eller fysisk aktivitet. I en slik situasjon vil kroppen lagre energien fra maten i fettvevet.

Tilført fett kan deponeres slik det er, mens energi i form av karbohydrater vil bli omdannet til fett, hovedsakelig i leveren, før lagring. Det er særlig et fett- og karbohydratrikt kosthold som lett kan gi et kalorioverskudd.

Forekomst

Forekomsten av fedme øker i befolkningen. Resultater fra en omfattende helseundersøkelse i Trøndelag (HUNT-undersøkelsen) har vist at andelen voksne med fedme har økt fra godt og vel ti prosent til nærmere 25 prosent fra 1985 til 2018.

Årsaker

Det kan være mange årsaker til at stadig flere over tid har et så stort energioverskudd at fedme inntreffer. Et redusert behov for å være fysisk aktiv som følge av samfunnsmessige endringer er en åpenbar faktor. Det samme er lett tilgang på fristende matvarer med et høyt energiinnhold til en overkommelig pris. I tillegg spiller hormonelle forhold og arv en stor rolle, ikke minst gjennom å påvirke appetitten og kroppens energiforbruk. Feil i hjernens regulerende innflytelse på sult og metthetsfølelse kan også forekomme.

Symptomer og funn

Fettcellene omkring indre organer i bukhulen og i underhuden rundt skuldrene og i hoftepartiet er vanligvis de som får et høyt fettinnhold.

Overvekt øker risikoen for en rekke sykdommer, blant annet diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom, fettlever, gallestein og visse kreftformer. I tillegg øker risikoen for belastningssykdommer i skjelett, ledd og muskler og pustestopp mens man sover (søvnapné).

Behandling

Vektreduksjon reduserer risikoen for komplikasjoner og gir bedre livskvalitet. Dette skjer gjennom omlegging av kostholdet og økt fysisk aktivitet. Dette kan ofte gjøres best i samråd med lege, som da også kan følge utviklingen. Se slanking.

Hvis kostomlegging har vært forsøkt uten effekt, og graden av fedme er så stor at den vanskeliggjør et normalt liv eller til og med er livstruende, kan kirurgisk behandling være aktuelt. Dette gjøres i form av et inngrep som reduserer magesekkens volum. Gastric bypass er en teknikk som er mye brukt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg