Ulike eksempler på blisterpakninger.

/Shutterstock.

Blisterpakning er en forpakningstype som brukes for å pakke individuelle doser av legemidler. Blisterpakningen består av en forhåndsformet plastlomme eller skål, ofte kombinert med en aluminiumsfolie som forsegling på baksiden. Hver lomme inneholder en enkelt tablett, kapsel eller andre enkeltdoserte legemiddelformer.

Egenskaper

Blisterpakninger ble først tatt i bruk på 1960-tallet som en metode for å forbedre beskyttelsen av legemidler mot ytre påvirkninger som fuktighet, lys og luft. De fungerer også som en enkel måte å dosere og gi legemidler på. De har siden blitt en standard emballasjeløsning for mange farmasøytiske produkter.

Blisterpakninger gjør det enkelt for pasienten å ha kontroll på medisininntaket ved å se hvilke doser som er tatt. Noen blisterpakninger, eksempelvis til p-piller, har ukedager påtrykket slik at en enkelt kan følge med om dagens dose er tatt.

Blisterpakninger gir også en viss grad av barnesikring siden det kan være vanskelig og tidkrevende for små barn å få ut legemidlet av emballasjen.

Produksjon

Produksjonen av blisterpakninger involverer vanligvis termoforming, hvor plast varmes opp og formes over en form for å skape blisteren. Deretter plasseres produktet i blisteren, og en forseglet bakside påføres og festes, vanligvis gjennom en varmeforseglingsteknikk.

Andre typer blisterpakninger

Blisterpakninger kan ha andre anvendelsesområder enn legemidler, slik som små batterier, leker, kontorrekvisita og andre småvarer som krever en viss grad av beskyttelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg