ACTH

ACTH. Samspillet mellom hypofysens ACTH og binyrebarkens hormoner er et eksempel på en form for automatisk regulering som spiller en uhyre viktig rolle i organismens liv. I prinsippet går reguleringen ut på at virkningen kontrollerer årsaken. Prinsippet kalles med et engelsk uttrykk som er lånt fra elektronikken, for feedback (tilbakekobling). Når ACTH stimulerer utskillelsen av hormoner, som omvendt hemmer utskillelsen av ACTH, taler man om negativ feedback. Tegningen viser tre organer som reguleres fra hypofysen: skjoldkjertelen (D), binyrene (E) og eggstokkene (F). Feedbackmekanismen er angitt bare for binyrene. Impulsen (1), Corticotropin Releasing Hormone (CRH), utgår fra hypothalamus (A), som stimulerer hypofysen (som er delt i en forlapp (B) og en baklapp (C)) til å avgi ACTH. Hormonet går med blodet (2) til binyrebarken. Binyrebarkens hormoner utskilles til organismen (3). Via blodet (4,5 og 6) hemmer hormonene hypothalamus og hypofysen. På den lille tegningen er hypofysen markert med hvitt.

Av /Store medisinske leksikon ※.

CRH er et peptid som dannes i hypothalamus og stimulerer sekresjonen av ACTH fra hypofysen. CRH-utskillelsen har døgnvariasjon med høyest nivå sent på natten, men øker også ved stressreaksjoner.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk corticotropin releasing hormone
Også kjent som
(tidligere kjent som CRF, corticotropin releasing factor) kortikoliberin

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg