ACTH er et lite proteinhormon som dannes i de kortikotrope cellene i hypofysens forlapp, den viktigste faktor når det gjelder organismens tilpasning til skiftende krav (adaptasjon).

Hormonet har som oppgave å stimulere vekst og utskillelse av hormoner, spesielt glukokortikoider, men også mineralkortikoider og forstadier til kjønnshormoner fra binyrebarken, ved å aktivere reseptorer lokalisert til cellemembranen.

Hormonet består av 39 aminosyrer og dannes etter spalting av prohormonet pro-opiomelanokortin (POMC). Hormonet ble tidligere utvunnet av hypofysen hos slaktedyr, men fremstilles nå syntetisk.

ACTH utskilles i blodet periodisk døgnet rundt, men særlig i de tidlige morgentimene før man våkner. Utskillelsen reguleres dels av konsentrasjonen av binyrebarkhormonet kortisol i blodet, slik at et fall i konsentrasjonen stimulerer hypofysen til å skille ut ACTH, som igjen påvirker binyrebarken, dels av CRH fra hypothalamus. Utskillelsen øker når organismen utsettes for belastning (stress). ACTH-preparater kan brukes i behandlingen av kronisk og akutt leddgikt og også astma; formålet er å stimulere binyrebarkens hormonproduksjon. Fordi ACTH brytes ned i fordøyelseskanalen, må hormonet gis ved innsprøytning.

Ektopisk ACTH-syndrom oppstår når ACTH dannes i maligne svulster, hyppigst ved lungekreft og karsinoide svulster. Hormonet kan avvike litt fra normalt ACTH, men stimulerer likevel binyren til økt syntese av binyrebarkhormoner med utvikling av Cushings syndrom til følge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.