Luftveisepitel
Luftveienes overflate inn mot luften er dekket av ulike type celler. I luftrøret og i de store bronkiene er det først og fremst flimmerceller, Clara-celler, noen basalceller, samt en og annen nevroendokrin celle. I bronkiolene til alveolene er det også begerceller. I alveolene dominerer pneumocytt type I og II.
Luftveisepitel
Av /Biorender.com.

Clara-celler er en type celler mellom flimmerepitelet i lungenes bronkioler. Clara-cellene øker i antall mot bronkiole-endene.

Faktaboks

Etymologi

Betegnelse etter den østerrikske anatomen Max Clara (1899-1966), som beskrev disse cellene i 1937. På grunn av hans tilknytning til nazipartiet og hans eksperimenter på fanger, har man i de senere år gått over til alternative navn på cellene.

Også kjent som

kølleceller

Clara-cellene har selv ikke flimmerhår (cilier), men har korte mikrovilli på overflaten som buler inn mot bronkiolens indre overflate (lumen). De produserer et surfaktant-lignende sekret som bidrar til å holde bronkiolene åpne under respirasjonen. I sluttfasen av en utånding ville bronkialveggene ellers klebe mot hverandre.

Clara-cellene utskiller også et bakteriedrepende enzym (lysozym). Det slimløsende sekretet kan holde selv de minste, terminale bronkiolene (bronchioli terminales) åpne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg