Øvre luftveier

Illustrasjon av de øvre luftveiene. Skillet mellom de øvre og nedre luftveiene går ved stemmebåndene. De øvre luftveiene inkluderer nesehulen, munnhulen, svelget og strupen.

Av /BioRender.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Luftveiene strekker seg fra den ytre neseåpningen via svelget (farynx), strupen (larynx), luftrøret (trachea), høyre og venstre hovedbronkus og via stadig mindre bronkialgrener frem til de respiratoriske bronkiolene som ender i lungenes alveoler, der opptak av oksygen (O2) og utveksling av karbondioksid (CO2) finner sted.

Faktaboks

Også kjent som

luftveier

Skillet mellom de øvre og de nedre luftveier går ved stemmebåndene. Bihulene regnes som en del av de øvre luftveiene

Luftveiene er kledd med et énlaget sylinderepitel hvor overflaten er belagt med flimmerhår (cilier). Unntaket er svelget og stemmebåndene, der slimhinnen er kledd med plateepitel. Flimmerhårene i nese og bihuler vil «børste» et teppe av slim som dekker slimhinnen, i retning av svelget. Flimmerhårene i de nedre luftveiene «børster» slimet fra lungenes periferi i retning de sentrale delene av bronkialtreet, der det startes en hosterefleks. Dette er en viktig mekanisme for å rense luftveiene for partikler, døde celler og mikroorganismer.

Sykdommer i luftveiene

Infeksjoner i luftveiene forekommer hyppig, vanligvis i form av forkjølelse. Eksempler på andre sykdommer som rammer luftveiene er astma, kols, bronkiektasier og kreft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg