Doppler blodstrømsmåling

Artikkelstart

Doppler blodstrømsmåling er en non-invasiv metode til bestemmelse av blodstrømshastigheter i blodårer. Prinsippet går ut på at ultralyd av kjent frekvens sendes mot en blodåre; lydbølgen treffer de røde blodcellene og blir reflektert tilbake; den reflekterte lydbølgen registreres, og forskjellen i frekvens mellom utsendt og reflektert lyd registreres. Den midlere blodstrømshastigheten er en funksjon av denne frekvensforskjellen hvis blodårens tverrsnitt og ultralydens retning i forhold til blodstrømmens er konstant.

For å måle volum blodstrøm kvantitativt (som for eksempel ml/min), og ikke bare hastigheten, må åretverrsnittet måles samtidig. Det kan også gjøres med dopplerteknikk. De to undersøkelsene (hastighet og diameter) kan kombineres, og resultatene regnes om til volum blodstrømning i den aktuelle blodåren.

Dopplerundersøkelse er en vesentlig del av ultralydundersøkelse av hjertet, idet blodets strømningshastighet i de ulike avsnitt av hjertet gir vesentlig informasjon, spesielt om klaffefunksjonen i hjertet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg