Doppler blodstrømsmåling er en noninvasiv metode til bestemmelse av blodstrømshastigheter i blodårer.

Prinsippet går ut på at ultralyd av kjent frekvens sendes mot en blodåre. lydbølgen treffer de røde blodcellene og blir reflektert tilbake, den reflekterte lydbølgen registreres, og forskjellen i frekvens mellom utsendt og reflektert lyd registreres. Den midlere blodstrømshastigheten er en funksjon av denne frekvensforskjellen hvis blodårens tverrsnitt og ultralydens retning i forhold til blodstrømmens er konstant.

For å måle volum blodstrøm kvantitativt (som for eksempel ml/min), og ikke bare hastigheten, må åretverrsnittet måles samtidig. Det kan også gjøres med dopplerteknikk. De to undersøkelsene (hastighet og diameter) kan kombineres, og resultatene regnes om til volum blodstrømning i den aktuelle blodåren.

Dopplerundersøkelse er en vesentlig del av ultralydundersøkelse av hjertet, idet blodets strømningshastighet i de ulike avsnitt av hjertet gir vesentlig informasjon, spesielt om klaffefunksjonen i hjertet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg