Doppler blodstrømsmåling, non-invasiv metode til bestemmelse av blodstrømshastigheter i blodårer. Prinsippet går ut på at ultralyd av kjent frekvens sendes mot en blodåre; lydbølgen treffer de røde blodcellene og blir reflektert tilbake; den reflekterte lydbølgen registreres, og forskjellen i frekvens mellom utsendt og reflektert lyd registreres. Den midlere blodstrømshastigheten er en funksjon av denne frekvensforskjellen hvis blodårens tverrsnitt og ultralydens retning i forhold til blodstrømmens er konstant.

For å måle volum blodstrøm kvantitativt (som f.eks. ml/min), og ikke bare hastigheten, må åretverrsnittet måles samtidig. Det kan også gjøres med dopplerteknikk. De to undersøkelsene (hastighet og diameter) kan kombineres, og resultatene regnes om til volum blodstrømning i den aktuelle blodåren.

Dopplerundersøkelse er en vesentlig del av ultralydundersøkelse av hjertet, idet blodets strømningshastighet i de ulike avsnitt av hjertet gir vesentlig informasjon, spesielt om klaffefunksjonen i hjertet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.