Frie radikaler er forbindelser som inneholder et uparet elektron og derfor er svært reaktive. De kan dannes både i mat og i kroppen, ved oksidativ harskning, særlig ved høyt innhold av flerumettet fett. Reaksjonen initieres av lys, varme eller metaller, og etter hvert oppstår det en kjedereaksjon mellom fett og atmosfærisk oksygen, der det dannes frie radikaler som reagerer videre og som blant annet fører til harsk lukt og smak i maten. Frie radikaler dannes også i kroppen som et biprodukt av normale metabolske prosesser. Eksempler på viktige frie radikaler er oksygenforbindelser og hydroksylforbindelser.

Frie radikaler er potensielt svært ødeleggende fordi de reagerer og bryter ned umettet fett i cellemembraner, proteiner og arvestoff. Frie radikaler er derfor en viktig medvirkende faktor til sykdommer som hjerte- og karsykdommer og visse former for kreft.

Antioksidanter som tokoferol (vitamin E), β-karoten (vitamin A) og askorbinsyre (vitamin C) kan forhindre eller stoppe disse reaksjonene, og er derfor viktige komponenter av et sunt kosthold. I tillegg har selen vist seg å være viktig for effektiv eliminering av frie radikaler. Årsaken er at selen er en viktig bestanddel av antioksidanten glutationperoksidase, som kroppen selv produserer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg