frie radikaler - ernæring

Frie radikaler er svært reaktive forbindelser fordi de inneholder et uparet elektron, og kan dannes både i mat og i kroppen. Frie radikaler dannes i maten ved oksidativ harskning, særlig ved høyt innhold av flerumettet fett. Reaksjonen initieres av lys, varme eller metaller, og etter hvert oppstår det en kjedereaksjon mellom fett og atmosfærisk oksygen, der det dannes frie radikaler som reagerer videre og som blant annet fører til harsk lukt og smak i maten. Frie radikaler dannes også i kroppen som et biprodukt av normale metabolske prosesser.

Frie radikaler er potensielt svært ødeleggende fordi de reagerer og bryter ned umettet fett i cellemembraner, proteiner og arvestoff. Frie radikaler er derfor en viktig medvirkende faktor til sykdommer som hjerte- og karsykdommer og visse former for kreft. Antioksidanter som tokoferol (vitamin E), β-karoten (vitamin A) og askorbinsyre (vitamin C) kan forhindre eller stoppe disse reaksjonene, og er derfor viktige komponenter av et sunt kosthold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg