umettet fettsyre

En umettet fettsyre er en fettsyre som har én eller flere dobbeltbindinger i molekylstrukturen. Fettsyren kan mettes ved opptak av for eksempel hydrogen-atomer på de ledige plassene på karbon-atomene.

Navn og inndeling

Fettsyren kalles henholdsvis énumettet (monoumettet) eller flerumettet (polyumettet), avhengig av antall dobbeltbindinger. Umettede fettsyrer angis ofte med en kombinasjon av bokstaver og tall, slik som for eksempel for linolsyre, C18:2, omega-6, hvor C18 angir antall karbonatomer, 2 angir antall dobbeltbindinger, og omega-6 angir plasseringen av første dobbeltbinding i forhold til nummeret på karbonatomet regnet fra fettsyrens metyl-ende (CH3-enden).

Ernæringsmessig betydning

De flerumettede fettsyrene linolsyre og linolensyre (C18:3, omega-3) må tilføres gjennom kosten, de er såkalte essensielle fettsyrer. De gir opphav til andre lengre fettsyrer ved avmetting og kjedeforlengelse.

I tillegg til de essensielle fettsyrene er arakidonsyre (C20:4, omega-6), eikosapentaensyre (C20:5, omega-3) og dokosaheksaensyre (C22:6, omega-3), med henholdsvis fire, fem og seks dobbeltbindinger, ernæringsmessig viktige. Disse fettsyrene har en gunstig effekt på innholdet av fettstoffer i blodet som kan bidra til å beskytte mot hjerte- og karsykdommer.

Forekomst

Omega-3-fettsyrer produseres av alger, og finnes særlig i marine dyr og fisk, mens det finnes mest omega-6-fettsyrer i planter.

Kosthold

Som regel inneholder kostholdet i den vestlige verden altfor mye fett, særlig mettet fett, og innholdet av totalfett anbefales redusert til omtrent 30 energiprosent. Innholdet av énumettede fettsyrer bør tilsvare 10–20 energiprosent, mens flerumettede fettsyrer bør gi 5–10 prosent av energien.

Umettede fettsyrer finnes i naturen som regel i cis-form, men kan endres til transfettsyrer ved herding. Transfettsyrer har negativ virkning på fettinnholdet i blodet på linje med mettede fettsyrer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg