umettet fettsyre

Umettet fettsyre, fettsyre som har én eller flere dobbeltbindinger i molekylstrukturen. Fettsyren kan mettes ved opptak av f.eks. hydrogenatomer på de ledige plassene på karbonatomene.

Navngivning

Fettsyren betegnes henholdsvis énumettet (monoumettet) eller flerumettet (polyumettet), avhengig av antallet dobbeltbindinger. Umettede fettsyrer angis ofte med en kombinasjon av bokstaver og tall, slik som f.eks. for linolsyre, C18:2, omega-6, hvor C18 angir antall karbonatomer, 2 angir antall dobbeltbindinger, og omega-6 angir plasseringen av første dobbeltbinding i forhold til nummeret på karbonatomet regnet fra fettsyrens metyl-ende (CH3-enden).

Ernæringsmessig betydning

De flerumettede fettsyrene linolsyre og linolensyre (C18:3, omega-3) må tilføres gjennom kosten, se essensielle fettsyrer. De gir opphav til andre lengre fettsyrer ved avmetting og kjedeforlengelse. I tillegg til de essensielle fettsyrene er arakidonsyre (C20:4, omega-6), eikosapentaensyre (C20:5, omega-3) og dokosaheksaensyre (C22:6, omega-3), med henholdsvis fire, fem og seks dobbeltbindinger, ernæringsmessig viktige fordi de har en gunstig effekt på innholdet av fettstoffer i blodet i forhold til utvikling av hjerte- og karsykdom.

Forekomst

Omega-3-fettsyrer produseres av alger, og finnes særlig i marine dyr og fisk, mens det finnes mest omega-6-fettsyrer i planter.

Kosthold

Som regel inneholder kostholdet i den vestlige verden altfor mye fett, særlig mettet fett, og innholdet av totalfett anbefales redusert til ca. 30 energiprosent. Innholdet av énumettede fettsyrer bør tilsvare 10–20 energiprosent, mens flerumettede fettsyrer bør gi 5–10 prosent av energien.

Umettede fettsyrer finnes i naturen som regel i cis-form, men kan endres til trans-fettsyrer ved herding. Trans-fettsyrer har negativ virkning på fettinnholdet i blodet på linje med mettede fettsyrer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg