Umettet fettsyre, fettsyre som har én eller flere dobbeltbindinger i molekylstrukturen. Fettsyren kan mettes ved opptak av f.eks. hydrogenatomer på de ledige plassene på karbonatomene.

Fettsyren betegnes henholdsvis énumettet (monoumettet) eller flerumettet (polyumettet), avhengig av antallet dobbeltbindinger. Umettede fettsyrer angis ofte med en kombinasjon av bokstaver og tall, slik som f.eks. for linolsyre, C18:2, omega-6, hvor C18 angir antall karbonatomer, 2 angir antall dobbeltbindinger, og omega-6 angir plasseringen av første dobbeltbinding i forhold til nummeret på karbonatomet regnet fra fettsyrens metyl-ende (CH3-enden).

De flerumettede fettsyrene linolsyre og linolensyre (C18:3, omega-3) må tilføres gjennom kosten, se essensielle fettsyrer. De gir opphav til andre lengre fettsyrer ved avmetting og kjedeforlengelse. I tillegg til de essensielle fettsyrene er arakidonsyre (C20:4, omega-6), eikosapentaensyre (C20:5, omega-3) og dokosaheksaensyre (C22:6, omega-3), med henholdsvis fire, fem og seks dobbeltbindinger, ernæringsmessig viktige fordi de har en gunstig effekt på innholdet av fettstoffer i blodet i forhold til utvikling av hjerte- og karsykdom.

Omega-3-fettsyrer produseres av alger, og finnes særlig i marine dyr og fisk, mens det finnes mest omega-6-fettsyrer i planter.

Som regel inneholder kostholdet i den vestlige verden altfor mye fett, særlig mettet fett, og innholdet av totalfett anbefales redusert til ca. 30 energiprosent. Innholdet av énumettede fettsyrer bør tilsvare 10–20 energiprosent, mens flerumettede fettsyrer bør gi 5–10 prosent av energien.

Umettede fettsyrer finnes i naturen som regel i cis-form, men kan endres til trans-fettsyrer ved herding. Trans-fettsyrer har negativ virkning på fettinnholdet i blodet på linje med mettede fettsyrer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.