Fettsyrer
Fettsyrer kan være mettet eller umettet. Mettet fett har bare enkeltbindinger mellom karbonatomene. Umettet fett kan ha én eller flere dobbeltbindinger mellom karbonatomene. I den nederste fettsyren er det en dobbeltbinding. Det gjør at fettsyren får en knekk.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

En umettet fettsyre er en bestanddel av fett som har én eller flere dobbeltbindinger mellom karbonatomene. Fettsyren kan mettes ved å tilføre hydrogen. Hydrogen binder seg til hver av karbonatomene som deler en dobbeltbinding, og gjør dermed dobbeltbindingen om til en enkeltbinding. Noen umettede fettsyrer er essensielle, det vil si at de spiller viktige roller i kroppens funksjoner, men kroppen kan ikke danne dem selv så de må tilføres i kosten. Andre, ikke-essensielle fettsyrer er likevel viktige bestanddeler i sunn kost, fordi de har en gunstig effekt på innholdet av fettstoffer i blodet og kan beskytte mot hjerte- og karsykdommer.

Navn og inndeling

Fettsyren kalles henholdsvis énumettet (monoumettet) eller flerumettet (polyumettet), avhengig av antall dobbeltbindinger. Umettede fettsyrer angis ofte med en kombinasjon av bokstaver og tall, slik som for eksempel for linolsyre, C18:2, omega-6, hvor C18 angir antall karbonatomer, 2 angir antall dobbeltbindinger, og omega-6 angir plasseringen av første dobbeltbinding i forhold til nummeret på karbonatomet regnet fra fettsyrens metyl-ende (CH3-enden).

Ernæringsmessig betydning

De flerumettede fettsyrene linolsyre og linolensyre (C18:3, omega-3) må tilføres gjennom kosten, de er såkalte essensielle fettsyrer. De gir opphav til andre lengre fettsyrer ved avmetting og kjedeforlengelse.

I tillegg til de essensielle fettsyrene er arakidonsyre (C20:4, omega-6), eikosapentaensyre (C20:5, omega-3) og dokosaheksaensyre (C22:6, omega-3), med henholdsvis fire, fem og seks dobbeltbindinger, ernæringsmessig viktige. Disse fettsyrene har en gunstig effekt på innholdet av fettstoffer i blodet som kan bidra til å beskytte mot hjerte- og karsykdommer.

Forekomst

Omega-3-fettsyrer produseres av alger, og finnes særlig i marine dyr og fisk, mens det finnes mest omega-6-fettsyrer i planter. Noen planteoljer inneholder også betydelige mengder omega-3-fettsyrer. Linfrøolje inneholder godt og vel halvparten av denne fettsyren, mens rapsolje inneholder rundt syv prosent.

Kosthold

Inntak av totalfett i kosten anbefales å utgjøre mellom 25 og 40 prosent av det totale energiinntaket. Innholdet av énumettede fettsyrer bør tilsvare 10–20 energiprosent, mens flerumettede fettsyrer bør gi fem til ti prosent av energien.

Umettede fettsyrer finnes i naturen som regel i cis-form, men kan endres til transfettsyrer ved herding. Transfettsyrer har vist å ha en spesielt negativ virkning på fettinnholdet i blodet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg