Benvev

Beinvev. Forstørret og skjematisk fremstilling av kompakt beinvev, som del av en rørknokkel. Et par av de minste strukturelle enhetene (osteoner) er på bildet trukket litt opp.

Av /KF-arkiv ※.
Histologisk snitt av dekalsinert bein, som viser osteoner. Merk osteocyttene i lamelleme med utløpere (canaliculi) som fører næringsstoffer fra sentralkanalen og ut til de perifere cellene.

Havers' kanaler er små, rørformede kanaler i den kompakte beinsubstansen. De danner sentrum i den minste enheten i beinsubstansen, osteonet.

Faktaboks

Uttale
hˈeivers' kanal
Etymologi

navn etter den engelske legen og anatomen Clopton Havers (omtrent 1650–1702)

Også kjent som

canales centrales

I kanalene, som løper parallelt med knokkelens lengderetning, går det blodkar. Blodårene gir næring til den omkringliggende beinsubstansen, og kanalen skaffer adkomst til å ernære celler som bygger og nedbryter beinet, kalt henholdsvis osteoblaster og osteoklaster.

Havers' kanaler er kledd med endost og står i forbindelse med hverandre ved hjelp av tverrganger kalt Volkmanns kanaler, slik at de danner et nettverk i beinet. Deres diameter er bare 20–50 mikrometer, men de kan bli opptil 1–2 centimeter lange.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg