Osteon er den minste funksjonelle enheten i benvev. Osteonene er formet som små rør, 10–20 mm lange og 0,2–0,3 mm i tverrmål. De er bygd opp av konsentrisk ordnede, rørformede benskall utenpå hverandre, nesten som årringene i et tre. Vanligvis er det 6–8 lag, noen ganger mer. Innerst er det en kanal, kalt Havers' kanal, med blodkar til benet, og med grener til naboosteonene gjennom de såkalte Volkmanns kanaler. Mellom de enkelte benlamellene ligger benceller (osteocytter) i små hulrom (Howships lakuner) med innbyrdes forbindelseskanaler.

I benlamellene er det parallelle fibrer av det strekkfaste proteinet kollagen. I hver lamell går fibrene i forskjellig retning, slik at osteonene blir svært strekkfaste. De kan likevel brekke, det vil si benbrudd, når store krefter virker vinkelrett på dem.

Osteonlamellene bygges opp og brytes ned gjennom hele livet av osteoblaster og osteoklaster, og osteonstrukturen i benet forandres derfor med alderen. Osteonstrukturen er forskjellig blant de ulike virveldyrartene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.