osteoklaster

En stor, flerkjernet osteoklast sees her midt i bildet, mellom det øverste laget av nydannet bensubstans (med osteocytter) og det lysere bindevevet.

Osteoklaster er celler som bryter ned benvev. I skjelettet foregår det en kontinuerlig nedbrytning av benvev som ledd i normal fornying, omforming og tilpasning til endrede belastninger. Dette skjer ved et samspill mellom osteoklaster og osteoblaster.

Faktaboks

uttale:
osteoklˈaster
etymologi:
av gresk osteon, 'ben', og klasis, ‘nedbryting, brudd’

Osteoklaster er store, flerkjernede celler som bryter ned bensubstansen ved hjelp av enzymer, men kan også tilintetgjøre døde osteocytter ved fagocytose. Dette kan skje programmert, fysiologisk, som et ledd i veksten og vedlikeholdet av skjelettet, men kan også foregå ved visse patologiske tilstander, for eksempel i forbindelse med osteoporose eller ved maligne prosesser. Osteoklastene danner ved sin virksomhet groper, såkalte Howships lakuner, i benoverflaten. Cellene bidrar til å opprettholde kalsiumnivået i blodet ved at de stimuleres av parathyreoideahormon, mens kalsitonin hemmer deres aktivitet. Økt mengde av sure fosfataser avspeiler deres aktivitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg