osteoklaster

En stor, flerkjernet osteoklast sees her midt i bildet, mellom det øverste laget av nydannet bensubstans (med osteocytter) og det lysere bindevevet.

Artikkelstart

Osteoklaster er celler som bryter ned benvev. I skjelettet foregår det en kontinuerlig nedbrytning av benvev som ledd i normal fornying, omforming og tilpasning til endrede belastninger. Dette skjer ved et samspill mellom osteoklaster og osteoblaster.

Faktaboks

Uttale
osteoklˈaster
Etymologi
av gresk: osteon, ‘ben’, og klasis, ‘nedbryting, brudd’

Osteoklaster er store, flerkjernede celler som bryter ned bensubstansen ved hjelp av enzymer, men kan også tilintetgjøre døde osteocytter ved fagocytose. Dette kan skje programmert, fysiologisk, som et ledd i veksten og vedlikeholdet av skjelettet, men kan også foregå ved visse patologiske tilstander, for eksempel i forbindelse med osteoporose eller ved maligne prosesser. Osteoklastene danner ved sin virksomhet groper, såkalte Howships lakuner, i benoverflaten. Cellene bidrar til å opprettholde kalsiumnivået i blodet ved at de stimuleres av parathyreoideahormon, mens kalsitonin hemmer deres aktivitet. Økt mengde av sure fosfataser avspeiler deres aktivitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg