En stor, flerkjernet osteoklast sees her midt i bildet, mellom det øverste laget av nydannet bensubstans (med osteocytter) og det lysere bindevevet.

Osteoklaster er celler som bryter ned beinvev. I skjelettet foregår det en kontinuerlig nedbrytning av beinvev som ledd i normal fornying, omforming og tilpasning til endrede belastninger. Dette skjer ved et samspill mellom osteoklaster og osteoblaster. Osteoblaster bygger beinvev.

Faktaboks

Uttale
osteoklˈaster
Etymologi
av gresk: osteon, ‘ben’, og klasis, ‘nedbryting, brudd’

Osteoklaster er store, flerkjernede celler som bryter ned beinsubstansen ved hjelp av enzymer. Osteoklastene danner groper (Howships lakuner) i beinoverflaten når de bryter ned beinvev. Økt mengde av sure fosfataser i blodet avspeiler deres aktivitet.

Osteoklastene kan også tilintetgjøre døde osteocytter ved fagocytose. Dette kan skje fysiologisk, som et ledd i veksten og vedlikeholdet av skjelettet, men kan også foregå ved visse patologiske tilstander, for eksempel i forbindelse med osteoporose eller ved kreft.

Cellene bidrar til å opprettholde kalsiumnivået i blodet ved at de stimuleres av parathyreoideahormon, mens kalsitonin hemmer deres aktivitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg