Osteoblaster
Osteoblaster. Dette snittet viser produksjon av nytt ben (mørkerødt) med osteocytter i grensen mot bindevev (lyst fiolett). I det åpne feltet ligger de kubiske osteoblastene på rad og rekke og produserer ny bensubstans. En stor, flerkjernet osteoklast sees sentralt i bildet.
Osteoblaster
Av .

Osteoblaster er beindannende celler og forstadier til de vanligste beincellene (osteocyttene). Cellene ligger som et epitellag på overflaten av beinvevet og danner der den første, umineraliserte organiske substansen (matrix), også kalt osteoid, i knokkelen.

Faktaboks

Uttale

osteobl'aster

Etymologi
av gresk osteon, ‘ben’, og blastos, ‘spire, frø’

Osteoblastene er store, plasmarike, basofile celler som går over til å bli osteocytter når de «bygger» seg selv inne i sin matrix. Deres aktivitet gir en økning av alkalisk fosfatase i blodet. Sammen med de «beinspisende» osteoklastene bidrar de til å forme den enkelte knokkel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg